Najvažniji obrok: Najgori i najbolji doručak za vaše zdravlje

18:29, 15.11.2012.
Thumbnail

Da li je za dobro zdravlje i održavanje vitke linije gori masan sendvič za doručak ili preskakanje jutarnjeg obroka? Zdrav doručak uključuje sasvim nešto treće.

Masni doručak
U jednoj studiji, istraživači su željeli da vide kako masan doručak utiče na kardiovaskularni sistem 20 zdravih ljudi koji su u prosjeku imali 23 godine.

Učesnici u studiji su jedan dan jeli standardni sendvič sa šunkom, jajima i sirom (koji je imao 50g masti i 900 kalorija), a drugi dan nisu jeli ništa za doručak.

Oni koji su jeli masne sendviče dva sata poslije doručka su imali slabiji krvni tok, jer krvni sudovi nisu mogli dovoljno da se prošire i donesu kiseonik do srca.

Preskakanje doručka
Postoji još nešto gore od masne hrane ujutru - preskakanje doručka.

Ne samo da oni koji preskaču jutarnji obrok (ili ga zamjenjuju sa šoljom kafe) imaju manje energije, gore raspoloženje i slabije pamćenje od onih koji doručkuju, već se i suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Prije svega, imaju čak 450 procenata više šanse da postanu gojazni, i 21 procenat više šansi da dobiju dijabetes tipa dva.

Najbolji doručak
Najbolji doručak bi uključivao nemasne proteine i vlakna, na primjer obrano mlijeko ili jogurt sa smanjenim procentom masnoća i integralne žitarice.

Jedna studija je dovela u vezu integralne žitarice za doručak i smanjenje hormona stresa kortizola u tijelu, koji utiče i na sakupljanje sala na stomaku.

Svega 85g integralnih žitarica obezbeđuju tijelu dnevnu dozu vlakana, koja poboljšavaju varenje i smanjuju nivo masti u tijelu, što doprinosi dužem životu, zdravijem srcu i gubitku težine.
(Yahoo! Health)