Nadaju se da će banjalučki aerodrom podići iz pepela

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 18:59, 30.01.2017

Banjalučki aerodrom podići će se iz pepela – optimistični su u upravi tog preduzeća. Sedam miliona maraka, koliko su dobili od IRB-a, već su krenuli da raspoređuju.

U izgradnju novog kargo skladišta, koje bi trebalo da bude gotovo do kraja oktobra, najviše se uzdaju. Sa savremenijim objektom koji će zadovoljiti  sve sanitarne uslove, nadaju se da će kargo saobraćaj vratiti u Mahovljane, i konačno krenuti da zarađuju. I putnicima će, obećavaju, boravak na aerodromu biti mnogo prijatniji. Renoviraće se putnički terminal.

“Sa tom dogradnjom bismo zapravo dobili dodatni prostor koji bi zadovoljavao standarde prema avio kompanijama. Jer da bi neko letio s vašeg aerodroma, između ostalog, ima određene zahtjeve. Ti zahtjevi podrazumijevaju komfor. Taj komfor se mjeri i sa terminalnom zgradom, njenim sadržajima, mogućnostima, kapacitetima”, kazao je Miroslav Janjić, dirketor JP Aerodromi RS.

Pored ulaganja u aerodrom, Janjić poručuje da intenzivno pregovara sa nekoliko avio-kompanija, ne bi li osvježili ponudu letova. Sa Air Srbijom, kaže, nastavljaju da sarađuju, i to je jedino što je za sada sigurno. Ni od Nijemaca još nisu odustali. U Ministarstvu saobraćaja otkrivaju da ima još nekoliko ponuda.

“Dobili smo ponudu od ambasadora iz Belgije za uvođenje linije Sarajevo-Banja Luka-Brisel. Zapravo, radi se ispitivanje prostora, terena, putnika eventualno. Imamo pregovore i sa izraelskim nekim kompanijama, sa irskim kompanijama”,rekla je Vesna Vožni, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Tender za kargo prevoznika biće raspisan u februaru, a sva oprema je već stigla. Radnici se nadaju da će aerodrom konačno zaživjeti, jer im plata već neko vrijeme kasni, a uslovi rada odavno nisu dobri. Ne mogu ni da budu, poručuju, kada mjesecima nemaju posla. Ipak, na završnom računu za prošlu godinu Aerodromi neće imati minus. Koliko su poslovali iznad nule, nisu htjeli da otkriju, ali priznaju da su se provukli kroz iglene uši.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone