Načelnik Neuma zaprijetio da će blokirati granicu

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:45, 11.04.2017

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove opštine blokirati granične prelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostave šegnenskog režima na granicama.

U pismu koje je uputo vlastima u Sarajevu, Matuško je objasnio kako je agonija njegovih sugrađana svakim danom sve veća. Već je postalo upitno kako odvesti djecu u školu, a sa narednom turističkom sezonom, normalan život će, piše, biti nemoguć.

“BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjervatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona”, stoji u pismu.


Načelnik zahtjeva da se svim građanima Neuma omogući prelaz granice na prelazima Radež-Vukov klanac i Duži – Imotica, uz sadašnja dva u Kleku i Zaton Dolu. Ukoliko se u sljedećih petanest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, prelaz će blokirati, najavljuje ogorčeni načelnik.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone