Načelnici opština protiv nove raspodjele trupaca

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 20:35, 23.03.2017

Novim kriterijumima za raspodjelu oblovine, fočanskim drvoprerđivačima količine su prepolovljene, a slično su prošle i njihove kolege iz okolnih opština. U zaštitu prerađivača stali su načelnici Foče, Kalinovika, Čajniča i Rogatice, koji traže da se kriterijumi koriguju.

“Vjerovatno bih ja u ovoj količini u avgustu završio proizvodnju, možda tamo u septembru i došli bi u situaciju da otpustamo radnike”, rekao je Milivoje Vilotić iz Udruženja prerađivača Foče.
“Na ovom prostoru je drvo osnovni izvor žovota. Drvoprerada je nosilac razvoja ovih područja i zbog toga su specifičnosti na koje smo ukazali, svakako vrijedne pažnje”, rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Polugodišnji ugovori sa prerađivačima, prema novom kriterijumima, već su potpisani i za sada se neće mijenjati, ali će u drugoj polovini godine biti dorađeni, obećavaju iz resornog ministarstva.

“Izvršiti kategorizaciju opština u kojima je šumarstvo i prerada drveta osnov života. Po mogućnosti ih uvrstiti u kriterijume, kako bi oni dali rezultate već za drugu polovinu godine kada će biti potpisivani novi ugovori”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Zubić.

Veća ovlašćenja u raspodjeli oblovine dobiće načelnici opština i šumska gazdinstva sa ovog područja.

“I da te količine koje ne budu mogu preuzeti oni drvoprerađivači usmjere onima kojima nedostaje, bez obzira na ugovore”, rekao je generalni direktor Šuma Srpske Risto Marić.

OFF 4: Drvoprerađivači zadovoljni pregovorima. Mada je, kažu,ostalo nedorečeno na koliko tačno oblovine mogu računati, uvjereni su da će, po onoj staroj da svako pravilo ima izuzetak, nadležni naći rješenje da više trupaca ostane tamo gdje je i posječeno.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone