Na imanju u Piskavici šljive rodile kаo nikad

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:30, 17.08.2017

Vrućine su glave došle i usjevima, ali, nakon svih pritužbi i povrtlara i voćara, evo i nekog ko može da se pohvali. Šljivikom koji je rodio kao nikad.

Miladin Šešić iz Piskavice morao je, kaže, da u goste pozove našu kameru. Svako malo šeta kroz svoj šljivik i, u godini strašne suše, čudom se čudi koliko je njegov voćnjak rodio. Grane se, kaže, lome od roda, pa će šljive savke biti “ko nikad”.

“Ove godine je, naprotiv svih drugih mjesta, kod mene baš rodilo. Imao sam jedne godine više, 93 kotla iz svog voća, ali ove godine očekujem isto, blizu tako. Iskreno da vam kažem, nisam čuo da je igdje ovako rodilo. Sve je to sitno, sve je slabo”, kaže Miladin Šešić.

Osim domaće savke, na imanju ima svega pomalo – oraha, jabuka, grožđa, čak i jedna smokva. Ipak, savke su najbitnije. Miladin kaže – mora da me je bog pogledao čim su samo meni ovako rodile. Čak ih, tvrdi, nije ni navodnjavao.

“Iskreno da vam kažem, nisam zalijevao ničim. Ovo je ovako samo od sebe, kako je, šta je – to je to. Što se prskanja tiče, nisam uzimao nikakve derivate za prskanje, samo sam koristio živi kreč i plavi kamen. To razmutim u cisternu i time sam poprskao u fazi cvjetavanja”, kaže Šešić.

Malo će otići u pekmez, malo će se, onako usput, pojesti, ali će većina završiti u rakijskom kazanu. “Očekujem najmanje 70 kotlova”, kaže Miladin. Za dvije sedmice kreće i kupljenje šljiva, kada će sazvati mobu i okrenuti nešto na ražnju.

Ovdje, na imanju Miladina Šešića, šljiva je toliko rodila da grane pucaju od plodova. Ovaj voćar kaže – kamo sreće da i drugi imaju plodnu godinu kao ja.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone