Mljekari i stručnjaci iz svijeta na savjetovanju u Gradišci

19:02, 13.03.2018.
Thumbnail

Animalna proizvodnja i proizvodnja mlijeka su kičma poljoprivrede, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Poručuje da time nisu diskriminisani ostali poljoprivredni proizvođači, ali je danas pružena podrška isključivo mljekarima.

Na savjetovanju su se okupili predstavnici iz zemalja regiona ali i stručnjaci iz svijeta da razmijene iskustva. Saglasni su domaćini Stevo Mirjanić i Vladimir Usorac da samo na taj način možemo parirati mljekarima u Evropi i svijetu.

"Nema poljoprivrede u svijetu kojoj nije animalna proizvodnja kičma proizvodnje. Mislim da će ovaj skup dati snažan podstrek daljnoj proizvodnji i daljnjem razvoju stočarstva u cjelini u Republici Srpskoj, a pogotovo proizvodnji mljeka", rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Samo sticanjem novih znanja, novih vještina mi možemo da pariramo i Evropi i svijetu. Mislim da je ovo jedan put da pokrenemo regionalnu saranju između Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i da ćemo imati česte sastanke kako predstavnika udruženja tako i ministara na ovom niovu", izjavio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske.

Usorac  kaže da je prilično zadovoljan statusom proizvođača mljeka u Srpskoj, ali da sa kolegama iz regiona dijele slične probleme.  Mljekari  iz regiona  smatraju  da će, ukoliko se udruže, lakše riješiti sve što koči proizvodnju. Ni proizvođači iz Srbije i Hrvatske nisu zadovoljni podrškom  države iz kojih dolaze.

"Kod nas nevjerovatan je taj nivo svesti. Koliko je on, mogu reći slobodno, na nivou državnog aparata, koliko je on na nivou koji je apsolutno nezadovoljavajući", kaže Sanja Bugarski, predsjednik Centralne asocijacije proizvođača mljeka Vojvodine.

"Imamo određene potpore koje nam država daje, ali to je iz godine u godinu sve niže i niže jer imamo tu konvergenciju koja se zbog naloga iz Brisela sve više smanjuje", kazao je Branko Kolak,  predsjednik udruženja Holštajn Hrvatska.

Kada je u pitanju podrska  proizvođača u Srpskoj, Pravilnik o podsticajima bi, kaže ministar Stevo Mirjanić, trebalo da se usvoji početkom iduće sedmice, a uvjerava da će svi proizvođači biti ispoštovani.