Mladi iz RS prvi put na svjetskom festivalu omladine i studenata

21:18, 09.10.2017.
Thumbnail

Da nikada ne znaš kuda će te put odvesti dokazuje i Dunja Stanišljević. Iz medicinske škole, preko farmacije, komunikologije, novinarstva do svijetskog festivala u Rusiji.

Ona će sa još 69 učesnika predstavljati Republiku Srpsku na festivalu omladine i studenata u Sočiju. Radionice će biti širom Rusije, a Dunja se opredelila za grad Rostov na Donu. U petak kreću, ali su koferi već spremni.

"Mislim da će biti teško odlučiti se samo za jedan segment pošto festival obiluje zanimljivim i bogatim programom.  Mi ćemo se tu baviti kulturom i tradicijom kao i novim medijima i novinarstvom. Smatram da su novi mediji, zapravo ta transformacija medija nešto što mene najviše zanima", rekla je Dunja Stanišljević.

Dunji će društvo u Rostovu praviti i Milica. Studira ekonomiju i uči ruski jezik pa ju je destinacija festivala posebno obradovala.

"Idem da istražim te neke zanimljivije aspekte ekonomije, da vidim kako to funkcioniše u drugim zemljama svijeta. Jedan od važnih razloga zbog kojih sam se prijavila jeste to što želim da nastavim master studije negdje u inostranstvu pa će mi ovo biti odskočna daska da istražim različita područja", rekla je Zorica Volaš.

Republika Srpska će po prvi put učestvovati na festivalu. Lijepo je što će se u po Rusije pričati o Srpskoj, ponosna je i premijerka.

"To će svakako biti prilika budu ambasadori Republike Srpske na jednom takvom važnom mijestu. Da se upoznaju sa svojim vršnjacima, ali i da razmišljaju na koji način ubuduće mogu da sve ono što tamo nauče tokom tog festivala da primjenjuju i u svom životu i u svojoj karijeri", rekla je Željka Cvijanović.

Festival će trajati od 14. do 22. oktobra, a postoji već 70 godina. Nastao je nakon drugog Svjetskog rata uz poruku mira sa ciljem da ujedini mlade širom svijeta.