Mještani traže signalizaciju ili rampu na kobnom prelazu

20:29, 17.03.2017.
Thumbnail

Dok se čekaju rezultati istrage o uzroku udesa u Stanovima u kojem je stradala porodica Đedovac, mještani traže odgovore nadležnih.

Još u vrijeme rekonstrukcije pruge Doboj-Banjaluka pisali su im da Andrejin krst nije dovoljan. Zbog čestih udesa, tražili su svjetlosno zvučnu signalizaciju, ili rampu, a stare zahtjeve sad su dopunili.

„I da se ispitaju svi oni objekti koji su u pružnom i putnom pojasu postavljeni da se ispita njihova zakonitost, da li su u skladu sa zakonom da li posjeduju potrebnu dokumentaciju ako ne onda je nalog da se uklone", Željko Ninković, Savjet MZ Stanovi.

Iz Željeznica odgovaraju da je pružni pojas osam metara uz prugu i tu, garantuju, nema gradnje. Zaštitini je 200 metara, dozvoljeni su objekti, ali uz stroge uslove. Za sporni drveni objekat, osam i po metara od pruge, nisu dali odobrenje.

"Parkiranje vozila koje ste naveli se odnosi po meni na obavezu lokalne zajednice i lokalnih inspekcija da reaguje i upozorava na takva stavri. Na svaki objekat koji se gradi u zaštitnom pojasu izlazi komisija i propisuje uslove građenja, ako smo rekli minimum 8 ne znači, možda komisija kaže više", kaže Goran Rajković, direktor sektora za građevinske radove ŽRS.

Nema ni znaka stop, ni ograničenja brzine. Željeznice kažu, to je u nadležnosti onih koji održavaju put. Gradski saobraćajni inspektor kojeg smo ranije zatekli na licu mjesta, nije htio pred kameru. Željeznice su planirale da dodatno osiguraju prelaz.

“Svjetlosno zvučnom signalizacijom i takav projekat je u planu da se radi već nekih 4-5 mjeseci se priprema dokumentacija i u narednih godinu dana će posao biti završen", ističe Rajković.

Policijska statistika pokazuje da nema pravila kada su udesi u pitanju. Ipak rijeđi su na osiguranim prelazima.

"Na glavnim putnim pravcima pokazuje dosad da su obezbijeđeni pružni prelazi nažalost na većini ostalih putnih prelaza koji su preko kojih prolaze lokani putevi kao što je ovaj nisu obezbijeđeni osim saobraćajnim znakovima", rekao je Jovica Žigić, načelnik sektora policije CJB Doboj.

Na 420 kilometara pruge u Srpskoj je 280 prelaza, što je daleko od evropskioh standarda. Svi su obezbijeđeni znakovima, navode u Željeznicama, ali samo deset odsto njih višim stepenom osiguranja. Osiguranje jednog prelaza rampom ili svjetlosno zvučnom signalizacijom, košta oko 150 000 evra.