Misteriozna svjetlost iznad Meksiko Sitija odmah nakon zemljotresa VIDEO

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 16:16, 08.09.2017

Misteriozna zeleno-plava svjetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera zapanjila je stanovnike ovog grada. Iako nauka nema zvanično objašnjenje, najvjerovatnije se radi o prirodnom fenomenu.

Seizmolog Stiven Hiks ističe da veza između misteriozne svjetlosti i zemljotresa nikada zvanično nije dokazana i da je najvjerovatnije u pitanju eksplozija generatora i sistema za napajanje.

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa njim navodeći da postoje zapisi u kojima piše da su ljudi ovakvu vrstu svjetlosti koja dolazi neposredno nakon velikog potresa viđali i prije nekoliko hiljada godina.

I nauka se zainteresovala za ovu temu i, iako nemamo zvanično objašnjenje, postoje tri veoma zanimljive, ali i moguće pretpostavke.

Jedna od pretpostavki je da pucanje stijena ispod Zemlje pokreće jonizaciju vazduha pod velikim stresom prije i poslije zemljotresa. Kasnije ti joni kroz pukotine putuju, a čim stignu do atmosfere „pakuju“ se u vazdušne džepove formirajući plazmu koja emituje svjetlost.

Druga pretpostavka je da je svjetlo rezultat dva sloja iste materije koji se trlja jedan o drugi tako stvarajući napon.

Treću pretpostavku isprobao je profesor Troj Šinbrot sa Univerziteta Rudžers, koji je izveo eksperiment u kojem je oponašao ponašanje stijena tokom zemljotresa. On smatra da kada slojevi puknu, napon koji se izbacuje u vazduh elektriše atmosferu i pravi ovakvo svjetlo, što je napribližnije prvoj pretpostavci.

(b92)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone