Ministri iz regiona o "Agrokoru": Obećali sačuvati radna mjesta

20:00, 19.04.2017.
Thumbnail

Nećemo dopustiti da domaće firme ispaštaju zbog “Agrokora”. Poručio je to srpski premijer Aleksandar Vučić na sastanku sa ministrima ekonomije i trgovine iz BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Hrvatsko spasavanje “Agrokora” prijeti da proguta milione maraka iz ćerki firmi koje posluju u regionu.

“Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj, iz tog razloga je formiran poseban ministarski tim. Mi ćemo biti u svakodnevnoj komunikaciji da razmjenjujemo informacije i eventualno preduzimamo zajedničke aktivnosti”, kazao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma Srbije.

Dobavljači u Sloveniji čekaju na isplatu oko 80 miliona maraka, isto toliko u Srbiji, a u BiH dug dobavljačima iznosi oko 300 miliona maraka. Dalji odliv novca u Hrvatsku ozbiljno bu ugrozio ionako krhku ekonomiju.

“Kontroliše se odliv gotovog novca u skladu sa zakonima BiH. Taj registar je u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa. Kontrole su svakodnevne, ali i preko bankarskog sektora, i na taj način posebnu ulogu imaju agencije za bankarstvo i Centralna banka BiH”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlada u Zagrebu donijela je poseban zakon – Leks Agrokor, kojim u privatnu firmu uvodi prinudnu upravu. Poseban zakon i to Leks Merkator, priprema i Slovenija. U Srbiji kažu da još nema potrebe za sličnim mjerama.

“Mi stojimo relativno bolje nego ostale zemlje u regionu,prije svega zbog pravnog statusa koji Merkator S ima u odnosu na Agrokor", ali mislim da imamo slične probleme”,kazao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma Srbije.

Najveća posljeratna finansijska afera na Balkanu najviše podsjeća na američku ekonomsku krizu iz 2007. I tada se vlada umiješala u spasavanje vodećih kompanija uz krilaticu: “preveliki su da bi propali”. Posljedice su se ipak, daleko osjetile.