Ministarstvu odbrane sporno Dodikovo obraćanje na proslavi Dana VRS

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 12:49, 19.04.2017

Ministarstvo odbrane BiH zatražilo je stav Predsjedništva BiH zbog predviđenog obraćanja Milorada Dodika, predsjednika RS, na predstojećoj proslavi Dana Trećeg pješadijskog RS puka OS BiH i Dana Vojske RS, a Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenio je takav postupak MO BiH neprimjerenim.

Dopis Predsjedništvu BiH, kojim se traži odobrenje za govor Milorada Dodika poslao je sekretar Ministarstva odbrane BiH, potvrdio je zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, piše EuroBlic.

– Prošlog petka praznovali su i Srbi i Hrvati u Ministarstvu odbrane BiH. Sekretar je bio ovlašten da predstavlja Ministarstvo u stvarima koje su neodložne. On je to iskoristio i poslao dopis Predsjedništvu BiH, koji je neprihvatljiv i u kojem su navedene brojne neistine. Danas imamo sjednicu Kolegijuma u Ministarstvu i sve će se znati nakon toga. Predsjednik RS Milorad Dodik će sigurno govoriti na proslavi Dana VRS i Dana Trećeg puka – kaže Jerinić.

Sudeći po tom dopisu, Ministarstvu odbrane BiH je trn u oku to što će se na svečanosti obratiti i Dodik.

“Imajući u vidu ustavnu i zakonsku nadležnost Predsjedništva BiH u vršenju vrhovne komandne kontrole nad Oružanim snagama BiH i činjenicu da se radi o specifičnoj vojnoj svečanosti, kao i činjenicu da se protokolom svečanosti traži obraćanje lica koje nije u lancu komandovanja i kontrole nad OS BiH, molimo stav Predsjedništva BiH u vezi s obraćanjem predsjednika RS na centralnoj svečanosti obilježavanja 12. maja – Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, ujedno Dana Vojske RS”, stoji u dopisu iz Ministarstva odbrane BiH.

Povodom tog dopisa, oglasio se saopštenjem Ivanić, koji je rekao da je nepoštovanjem RS i njenih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan sve manje Bosne i Hercegovine.

“Neprihvatljivo je da program proslave Dana Vojske RS i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske RS i, u skladu s tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika RS, bude predmet nove političke krize u BiH”, poručio je Ivanić.

Zamjenik predsjednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Drago Kalabić smatra neprihvatljivim da Ministarstvo odbrane BiH ili bilo ko osporava obraćanje predsjednika Srpske Milorada Dodika i najviših zvaničnika Srpske na obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

“Jasno je da ovo traže snage u Ministarstvu odbrane BiH koje Republiku Srpsku smatraju neprijateljskom teritorijom. One su veoma snažne, djelimično prikrivene i nastoje da ostvare bošnjačke ratne ciljeve, među kojima je unitarna BiH”, rekao je Kalabić.

On kaže da se na svaki način pokušava osporiti predsjednik Republike Srpske.

“Niko iz Republike Srpske više ne smije tolerisati ovakve zahtjeve. Uprkos tome, jedno je sigurno i mora se znati – bez Republike Srpske nema BiH!”, kategoričan je Kalabić.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone