Ministarska konferencija u Banjaluci - tri uslova za ulazak u EU

21:30, 23.02.2018.
Thumbnail

Evropskoj uniji nakon Bregzita potrebne su pozitivne stvari i to je prava šansa da BiH postane dio Evope,  poruka je sa ministarske konferencije koju je u Banskom dvoru u Banjaluci organizovao ministar inistranih poslova.

Igor Crandak za istim stolom okupio je kolege iz  Mađarske, Srbije, delegaciju iz Bugarske kao i izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH.

Sad je pravi trenutak, poručio je Kristijan Dan Preda,  i vlastima rekao da trebaju ispuniti samo tri uslova za članstvo u  EU. Prvi od njih je dobar okvir za borbu protiv kriminala i korupcije.

"Nemoguće je da zemlja sa tolikim nivoom korupcije postane članica EU. Drugi bitan uslov je imati slobodne medije, a ne medije pod pritiskom stranaka. A treći bitan uslove jeste da postoje Vlade koje rade za svoje građane, a ne za političare", kazao je Dan Preda.

Ministarsku konferenciju otvorio je srpski član bh. Predsjedništva.  Sve zavisi od nas poručio je Mladen Ivanić jer nova strategija Evropske unije za Balkan pruža dobar okvir.

"Evropi je potrebno novo proširenje i zato mislim da su oni vrlo iskreni kada je ovo sad proširenje u pitanju i zato mislim da imamo šanse", rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

U istoj strategiji piše da nema ulaska u Evropsku uniju dok zemlje Zapadnog Balkana ne riješe pitanje granica. Iako se  ni sa Srbijom BiH nije mogla dogovoriti o liniji razgraničenja, predstavnici dvije zemlje danas nisu krili optimizam.

"Kada neko drugi zakaže Srbija je tu i Srbija je konstruktivna i Srbija hoće da svoju ulogu lidera u procesu zajedno sa Crnom Gorom onako kako je strategija i prepoznala ispuni na pravi način", rekla je Jadranka Joksimović, ministar evropskih integracija Srbije.

"Svi su saglasni da je upravo strategija potvrda da Evropska unija zaista sa tim pravi jednu obavezu sebi da završi posao priključenja Balkana", izjavio je Crnadak.

Ministarskoj konferenciji prisustvovali su i prvi ljudi Parlamentarne skupštine BiH i entitetskih parlamenata.Saglasili su se da će u procesu evrointegracija najteži posao biti usklađivanje zakonodavstva kako bi se stvorio pravini okvir za borbu pritiv kriminala i korupcije.