Milan St. Protić: Jugonostalgičari, olako prelazite preko milion mrtvih

22:15, 10.07.2017.
Thumbnail

Istoričar i diplomata Milan St. Protić rekao je večeras u Bijeljini da je knjigom "Velika iluzija: život i smrt Jugoslavije" želio da jugonostalgičarima ukaže na ozbiljnost teškoća i tragedija kroz koje je ta zemlja prošla, kako se ne bi olako prelazilo preko miliona mrtvih za 70 godina njenog postojanja.

"Treba nam politika koja će da bude promišljena, mudra i hrabra istovremeno, a nema te hrabrosti da se iskorači iz onoga što je zatečeno, što je predrasuda i onoga što se pretpostavlja da narod želi", rekao je Protić na predstavljanju knjige u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

On je ocijenio da se srpska politika već decenijama nije bitno mijenjala i da je to u osnovi nemušta i nedefinisana politika između titoistočkog nasljeđa i očekivanja koje svijet ima od Srbije.

"Mi nemamo hrabrosti da povučemo hrabre odluke, ne hrabrosti da jurišamo na bunkere, nego da političari donose hrabre odluke u ime i u interesu naroda", rekao je Protić.

On je naveo da ne sumnja da postoje "belosvjetski mađioničari" koji razmišljaju i o nekoj novoj Jugoslaviji, bez obzira što su već dvije Jugoslavije završile krvoprolićem.

Odgovarajući na pitanje izbora Srbije između Rusije i EU, Protić je rekao da je njegov izbor uvijek i samo - Srbija i da svaka odluka mora da proističe iz razumijevanja interesa Srbije i naroda koji u njoj živi.

"Niko ne smije da ima sudbinu naroda u rukama. Mi smo dužni, ako predstavljamo taj narod, da mu kažemo kako stvari stoje i da mu prepustimo odluku", zaključio je Protić.

Organizator promocije knjige "Velika iluzija: život i smrt Jugoslavije" u bijeljinskoj biblioteci je Udruženje "Kraljevina Srbija", povjereništvo Bijeljina.

(Srna)