Merkel: Vrijedi se boriti za Evropu

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 16:11, 15.07.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, obraćajući se glasačima uoči saveznih izbora, da su odluka Britanije da napusti EU i izbor Emanuela Makrona za predsjednika Francuske promjenili njen pogled na blok ocijenivši da je vrijedno boriti se za jaču Evropu.

Komentari njemačke kancelarke, koje je iznijela u govoru u njemačkom odmaralištu Cingst dva mjeseca uoči saveznih izbora, naglašavaju njenu odlučnost da produbi evropske integracije ukoliko bude dobila četvrti mandat, ocjenjuje Rojters.

Navodeći da je članstvo u EU jedna od najvećih snaga Njermačke, Merkel je rekla da su prošlogodišnja odluka Britanije da napusti EU i izbori u Francuskoj i Holandiji, na kojima su proevropske partije porazile populističke kandidate, promjenili njenu perspektivu.

“Za mnogo ljudi, uključujući mene, nešto se promjenilo kada smo vidjeli da Britanci žele da odu, kada smo brinuli zbog ishoda izbora u Francuskoj i Holandiji”, rekla je Merkel.

Ona je priznala da je EU daleko od savršene i da ponekad ima previše birokratije u Briselu.

“Ali smo shvatili u proteklih nekoliko mjeseci da je Evropa više od samo birokratije i ekonomske regulative, da Evropa i zajednički život u EU imaju nekakve veze sa ratom i mirom, da bi decenije mira nakon Drugog svjetskog rata bile potpuno nezmislive bez EU”, dodala je Merkel, na šta su okupljeni regaovali aplauzom. Ona je naglasila da su brojni ljudi u prošlosti uzimali EU i njene prednosti “zdravo za gotovo”, kao što su slobode govora, vjeroispovesti i putovanja.

“Nemate sve to u mnogim djelovima svijeta. I zato je vrijedno boriti se za takvu Evropu. Zato je na jednom od naših plakata napisano: Ukoliko je Evropa jača, onda će Njemačka biti jača. To je direktno povezano”, poručila je Merkel.

(Tanjug)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone