Memišević: Uputićemo zahtjev za reviziju sljedeće sedmice

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 16:38, 17.02.2017

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Pravda za BiH” Fadila Memišević rekla je danas u Sarajevu da će zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije biti sljedeće sedmice upućen Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Namjera je da probošnjačke snage saslušaju prezentaciju ekspertskog tima koji je sačinio zahtjev ove fondacije za reviziju presude, da budu obavljene konsultacije, rekla je Memiševićeva, koja je i predsjednik Društva za ugrožene narode.

Ona je izjavila za Radio “Slobodna Evropa”, uoči skupa na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju, da je taj zahtjev gotov i i da će biti upućen sudu u Hagu sljedeće sedmice.

Fondacija “Pravda za BiH” finansirala je troškove prvobitnog postupka, a nakon presude 2007. godine Fondacija je nastavila rad s ciljem prikupljanja novih dokaza kako bi se mogao, eventualno, započeti proces revizije.

Skup se održava na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije “Pravda za BiH” i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone