Mektić: RTRS je dio strukture koja pokušava da me kompromituje

15:05, 17.07.2017.
Thumbnail

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i "cijela struktura", u koju je uključen i Dževad Galijašević, rade na pokušaju njegovog kompromitovanja i diskreditacije.

Mektić je na konferenciji za novinare rekao da komunikacija koju su RTRS i urednik informativnog programa ove kuće Siniša Mihailović imali sa Goranom Suvarom nije profesionalizam, već kriminal.

On je uputio pitanje RTRS-u - kako je za njih kredibilan Suvara, koji je "imao" presudu na šest godina zatvora za teška krivična djela i međunarodnu "crvenu potjernicu", ali ne i Boris Grujić, koji je juče u Banjaluci rekao da ima dokaze da je Mihailović bio u kontaktu sa Suvarom i dao mu za diskreditovanje opozicije 70.000 evra, a protiv kojeg je podnesena anonimna prijava.

"Je li to istraživačko novinarstvo, da glavni urednik javnog servisa odlazi u Novi Sad kod lica koje je na `crvenoj potjernici`, komunicira sa njim, daje mu novac", upitao je Mektić.

Ministar bezbjednosti negirao je da je ikada vidio Suvaru, tvrdeći da je riječ o scenariju RTRS-a, te da je ranije u inostranstvu primio telefonski poziv iz Srbije i čim je shvatio da se radi o provokaciji prekinuo je vezu.

"A onda se to nedjeljama pojavljivalo u centralnom dnevniku RTRS-a", rekao je Mektić.

Napominjući da je Grujić rekao da će danas Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijeti prijavu u vezi s ovim, Mektić je dodao da se na tome neće stati.

Izjavu Galijaševića RTRS-u da je jedan od najbližih saradnika ministra bezbjednosti BiH Adnan Dlakić bivši pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin", Mektić je takođe demantovao.

"Radi se o zamjeni identiteta", rekao je Mektić i dodao da je Dlakić koji radi u Ministarstvu bezbjednosti u vrijeme o kojem govori Galijašević imao oko 10 godina.

Prema njegovim riječima, Galijašević je u to vrijeme bio oficir Armije BiH u Trećem korpusu, Maglajskoj brigadi, u čijoj je odgovornosti bio i logor "El mudžahedina" u Gostoviću, u kojem su bili zatočeni Srbi i u kojem su vršena ritualna odsijecanja glava svake večeri.

On tvrdi da je Galijašević za sve to znao, ali ništa nije uradio.

Mektić je na konferenciji za novinare pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da objasni koliko su on i članovi njegove porodice dobili kredita iz takozvanog zelenog plana, u vrijeme kada je predsjednik Vlade bio Jure Pelivan, a ministar poljoprivrede Milivoje Nadaždin, i koliko su od tog novca vratili.

"Ništa nije vratio. To je bilo u vrijeme kada je kupio sedam stanova u Beogradu", tvrdi Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH komentarisao je i prošlonedjeljni sastanak Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića u Mostaru, navodeći da teme sastanka stranačkih delegacija nisu bile ekonomske i kako učiniti boljim život građana, nego Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA).

"Problem je što se 'čeprka' oko kriminala i što se ne smije dozvoliti da se on dokaže", smatra Mektić.

Prema njegovim riječima, Čović, odnosno ministri HDZ-a BiH u Savjetu ministara BiH "oborili" su sporazum o Transportnoj zajednici navodno štiteći neke srpske interese, zbog čega je BiH izgubila 50 miliona evra.

Tvrdeći da je koalicija SNSD-a i HDZ-a BiH pogubna za BiH, Mektić je rekao da je cilj saradnje ove dvije stranke da se "uruši sve što je za vladavinu prava i pravnu državu".

Kao nekoga ko čini sve da u BiH ne profunkcioniše pravna država, Mektić je naveo vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić.

On tvrdi da su Tadićeva i njen muž u ugostiteljskom objektu u Tuzli ispitivali novinara Avda Avdića, koji je fotografisao kladionicu u njihovoj porodičnoj kući u tom gradu, a koja na ime poreza duguje stotine hiljada KM.

"Svaka optužnica prolazi kroz politički filter", rekao je Mektić i dodao da je danas pokrenuta istraga protiv glavnog tužioca Kantona Sarajevo Dalide Burzić, za koju smatra da bi jedina mogla ispuniti uslove za glavnog tužioca BiH.

Ocijenivši da o sudbini BiH odlučuje nekoliko desetina političara i kriminalizovanih nosilaca pravosudnih funkcija, Mektić je izrazio mišljenje da Savez za promjene i SDS sa bošnjačkim političarima treba da dogovore istorijsko pomirenje kako bi se stvorili bolji uslovi za život svih građana BiH.

(Srna)