Međunarodni dan borbe protiv raka

21:32, 04.02.2017.
Thumbnail

Maja Memić, predsjednica udruženja “Novi pogled” u Mostaru, 18 godina živi u borbi sa karcinomom dojke.

Opaka bolest koja je česta kod žena srednjih godina, nije mimoišla Maju, koja kaže da joj je suočavanje sa bolešću bilo gorko iskustvo, ali je odlučila da iz cijele situacije izadje kao pobjednik. Kaže, da je imala sreću jer je karcinom otkriven na vrijeme.

“Ja uvijek kažem rano otkrivanje spašava život. I ako je karcinom i ako se na vrijeme uoči, rana dijagnoza je odbra prognoza.” Život je vrijedan življenja pa makar on dan trajao, vrijedi se boriti", rekla je Maja.

Osim sa opakim bolestima, u raznim udruženjima oboljelih širom BiH bore se i sa birokratijom. Apeluju na institucije da urade svoj dio posla. Podsjećaju da je Strategija za prevenciju otkrivanja malignih oboljenja u BiH usvojena je 2011. godine, ali da još nema nikakvih rezultata.

"Mi ne znamo koliko imamo oboljelih od malignih oboljenja. To je sljedeći korak, da bi mogli o bilo čemu drugom da pričamo. Da prvo vidimo koliko imamo bolesne populacije", rekla je predsjednik Udruženja Renesansa Sarajevo Spomenka Hadžić.

Ono što se zna je da u BiH, među ženama najrasprostranjeniji upravo karcinom dojke. Tu i postoji nešto više pdoataka. Na godišnjem nivou u Republici Srpskoj broj oboljelih žena je 500 i tu se statistika već godinama ne mjenja, a bolest se često javlja i kod mlađih žena.

“Stanje se što se tiče broa oboljelih ne mjenja, starosna granica se spušta jedino što je pozitivno to je da se pacijenti javljaju u ranijem stadiju bolesti nego ranijih godina što znači da se upsjelo sa tim našim edukacijama podignuti svijest o karcinomu uopšte", rekla je Azra Ikalović iz "Iskre".

Istraživanja su pokazala da su uzroci malignih oboljenja razni, od modernog i užurbanog načina života, nasljednih faktora, do kvaliteta ishrane i stresa. Oboljelima ne pomaže ni česta nestašica lijekova, što u nadležnim institucijama pravdaju dugotrajnim i komplikovanim javnim nabavkama.