Medicinari u Han Pijesku u štrajku

20:08, 25.09.2017.
Thumbnail

Medicinari u Domu zdravlja u Han Pijesku, od jutros su u štrajku. Pet godina bez doprinosa, plate nema od aprila, račun ustanove već je tri puta u ovoj godini bio blokiran.

Štrajk je jedini način da se izborimo za svoje, kažu radnici.

"Od aprila mjeseca ne možemo nikako ostvariti zdravstveno osiguranje, ne možemo dobiti zdravstvenu knjižicu osiguranu da idemo negdje dalje da se liječimo. Duže vremena čekam da odem kod specijaliste za liječenje, ne mogu, zato što nemam osiguranje. Mi čekamo aprilsku platu", rekla je Milena Mandić, predsjednik Sindikata Doma zdravlja Han Pijesak.

Radnici su u pravu i imaju moju punu podršku, kaže načelnik Han Pjeska Vlado Ostojić. Problemi se u domu zdravlja gomilaju godinama. Novi direktor, Radojka Golijan, podnijela je izvještaj Skupštini i predložila mjere za rješavanje problema. Odbornici su usvojili i zaključke kojima se traži revizija poslovanja i interevencija resornog ministarstva.

"Ne mogu im ja obezbjediti platu, na kraju krajeva. Njima Vlada RS i ministarstvo obezbjeđuje mjesečnu tranšu, ali su dugovanja iz nekog perioda tamo kad su  imali plate 5-8.000 KM neki od doktora. Ne može u Han Pjesku malom doktor imati 3.500 maraka platu ili tri hiljade maraka, a direktor Kliničkog centra u Kasindolu 2.500", izjavio je Ostojić.

Ministarstvu su ruke vezane, ali spreman sam da razgvorama sa upravom Doma zadravlja i načelnikom, kaže ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

"Koliko ja znam Fond zdravstvenog osiguranja nema dugove ni prema jednom domu zdravlja, ali spreman sam da zajedno sa loklanim vlastima vidimo šta je problem i na koji način misle da im se može pomoći", kazao je Bogdanić.

Dok nadležni ne sjednu za sto i dogovore se šta i kako dalje, radnici ostaju pri svome. Zbrinjavaju samo hitne slučajeve.