Matvijenkova u posjeti Predsjedništvu BiH

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:25, 24.04.2018

Posebnog dočeka nije bilo, možda baš zbog jučerašnjih poruka Matvijenkove koje se nisu dopale bošnjačkim političarima. Bakir Izetbegović, iskoristio je ulogu predsjedavajućeg, pa je gošći odmah u uvodnoj dobrodošlici skrenuo pažnju na njeno izlaganje. Svim silama branio je kancelariju OHR-a u BiH.

“Ja sam rekao da to nije stvar vremena, to je stvar sazrijevanja. Nemamo ispunjene uslove od strane samog PIK-a i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u BiH. Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara”.

Sa Izetbegovićcem se ne slaže Dragan Čović. Matvijenkovoj se izvinio zbog jučerašnjih, ali i današnjih reakcija iz Sarajeva, i složio se sa njenim stavom da OHR i strane sudije iz Ustavnog suda trebaju da odu iz BiH. Istog je mišljenja i srpski član Predsjedništva koji ne vidi ništa sporno u jučerašnjim porukama prve dame Savjeta Fedreacije gornjeg doma Ruskog Parlamenta.

“Rusija ima pravo, pa čak i obavezu da iznosi svoje stavove kada je u pitanju primjena Dejtonskog sporazuma, s tog stanovišta mislim da nije dobro kritike koje su se pojavile, posebno u medijima u Sarajevu, i posebno među političarima iz reda bošnjačkog naroda, jer sve ono što je rečeno je bilo više nego korektno, i više puta i sam sam rekao da treba ugasiti OHR”, istakao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

vlcsnap-2018-04-24-19h03m45s353

Osude na račun stavova ruske “čelične dame” stigle su i od samog OHR-a, ali i Američke ambasade u BiH. I dok se iz američke ambasade BiH zaklinju na vječno prijateljstvo, iz OHR-a poručuju da Rusija ako poštuje Dejtonski sporazum, mora poštovati i njihovo prisustvo. I u Parlamentu BiH i danas stižu osude i to isključivo od stranaka sa centralom u Sarajevu.

“Da svako ima pravo da ima svoje stavove, ali ne one političke stavove da se javno iznose kako to može da donese nestabilnost i BiH i regiona”, rekao je Mirsad Đonlagić, šef Kluba SBB-a u PD PS BiH.

“Apsolutno je jasno da su priče o ljubavi i poštovanju od strane Ruske Federacije prema BiH neiskrene, jer da su iskrene ne bi svoj rat sa zapadom prelamali preko nejake BiH”, istakao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

Srpski i Hrvatski političari danas osuđuju ponašanje SDA-ovih političara Halida Genjca koji je juče, tokom obraćanja Valentine Matvijenko napustio salu, a njegov stranački kolega Safet Softić nije se pojavio na pres konferenciji. Takvo ponašanje parlamentaraca više je nego skandalozno prema zemlji sa kojom BiH ima jednu od najboljih ekonomskih saradnji.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone