Margetić: Hrvatska sakrila "topničke dnevnike"

07:47, 23.11.2012.
Thumbnail

Novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margetić izjavio je da je Hrvatska, u vrijeme kada je premijer bio Ivo Sanader a predsjednik Stjepan Mesić, sakrila od Haškog suda "topničke dnevnike" vezane i za djelovanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Margetić je, u emisiji "Da, možda ne" RTS-a o oslobađajućoj presudi u Hagu Gotovini i Markaču za zlocine nad srpskim civilima u "Oluji", rekao da je tada na vlasti bio HDZ i da su Mesić i Sanader "smišljeno tvrdili su da u arhivama ministarstva odbrane Hrvatske nema tih dokumenata".

On je naveo da je "to bila laž", dodavši da je razgovarao sa svjedokom koji je Haškom tribunalu dostavio šezdesetak stranica svog svjedočenja u kome se vidi ko je i na koji način odnio "topničke dnevnike".

Margetić je, na želeći da otkrije ime svjedoka zbog bezbjednosti, kazao i da se u tom svjedočenju vidi "po čijem nalogu" je to urađeno.

"U tom svjedočenju su bili i vrlo detaljni podaci o skrivanju Gotovine, odnosno da su ga skrivale hrvatske obaveštajne službe i do kog datuma se skrivao u samoj Hrvatskoj uz znanje Sanadera i Mesića", rekao je Margetić.

On je objasnio da "topnički dnevnici" sadrže podatke "o korišćenju materijalnog tehničkih sredstava, koliko granata je i gdje palo, u koji rejon, koliko je koji zapovjednik dužio i koliko vratio sredstava...", na osnovu čega se može sagledati vojna operacija.

Margetić je kazao da je "žalosno za tu presudu i uopšte za procesuiranje za ratne zločine na ovim prostorima što su žrtve uvijek problem i političčke trgovine", dodavši da je "to slučaj i sa predmetom Mrkonjić Grad", odnosno zločinom nad srpskim civilima.

On je u emisiji pokazao "papir" za koji je rekao da ga je dobio u institucijama Republike Srpske optuživši pri tom predsjednika RS Milorada Dodika da je zabranio da se taj slučaj procesuira zbog njegovih "kalkulacija" sa sadasnjim ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanovićem.

"Dodik je naredio da se predmet Mrkonkić Grad skriva i ne procesuira radi njegovih određenih političkih kalkulacija sa Kotromanovićem", rekao je Margetić založivši se za procesuiranja "bez političkih kalkulacija" svih koji su počinili ratne zločine u regionu tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

(Tanjug)