Malo iz Fonda, malo od Rusa – poljoprivrednicima stiže 11 miliona!

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:10, 08.08.2017

Stižu vaši milioni – premijerka i ministri poručuju poljoprivrednicima, nakon što je Vlada donijela odluku za pomoć u prevazilaženju šteta od suše. Pet miliona maraka u agrar Srpske sliće se iz još neotpakovanog ruskog klirinškog duga, a sredstva će biti namjenjena za sisteme za navodnjavanje.

Još pet miliona stiže iz Fonda solidarnosti, i biće pomoć za jesenju sjetvu. I to nije sve. Premijerka, Željka Cvijanović, poručuje da ima u budžetu para i za ovogodišnje podsticaje, tako da isplata uskoro više neće biti u zaostatku.

“To je zaključak danas, da se do kraja avgusta uplati, dakle još 11 miliona KM, što će značiti ukupno 31 milion. Cijenim da će to pomoći našim poljoprivrednicima. I moram da naglasim da će sve dospjele obaveze do ovog perioda biti u potpunosti izvršene u poljoprivredi, što je, moram reći, jedna atipična situacija”, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede u subotu, gdje su u tajnosti prijedlagali mjere za nadoknadu štete, poljoprivrednici priznaju da je Vlada brzo reagovala. Prvi voćar Srpske, Dragoja Dojčinović, kaže da voćarima ipak nove mjere Vlade ne znače mnogo, bar kad su podsticaji u pitanju.

Da su dobili sto miliona, kažu, isto bi bilo, jer je podsticaj nagrada za proizvodnju, koju oni, što zbog mraza, što zbog suše, teško da će imati. Pošto je jedan od glavnih zahtjeva – proglašenje elementarne nepogode izostao, izostalo je i njihovo zadovoljstvo.

“Mi smo očekivali da se za proizvođače koji su imali štete, kako su komisije opštinskih i lokalnih zajednica uradile, od 50 do sto posto, da se tu nadoknadi jedan dio, da to bude pomoć proizvođačima koji nemaju proizvodnje”, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Sjednica Vlade,sudeći po snimcima s početka zasjedanja, prošla je bez DNS-ovih ministara, a prisustvovao joj je i predsjednik Republike. Milorad Dodik poručuje da je pomoć koju su poljoprivrednici dobili najviše što je Vlada za njih mogla da uradi.

“Naravno, svjesni da te štete neće biti nadondađene u cjelosti, niti je to u moći, niti je politika Vlade, niti se to kada radilo. Radi se o tome da se pomogne sektoru da preživi ovaj dosta težak trenutak za poljoprivredne proizvođače”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Iako procjena još nije završena, i sada je jasno da će šteta od suše u Srpskoj biti mjerljiva desetinama miliona maraka. Na kulturama koje su već pristigle, poput kukuruza, soje, i voća, već je procjenjeno 50 odsto gubitaka. Poljoprivrednici će se još nekoliko puta sastati sa resornim ministrom, kako bi se dogovorili o pojedinostima isplate.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone