Makron objavio sastav Vlade

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 15:46, 17.05.2017

Novi francuski presjednik Emanuel Makron objavio je danas sastav Vlade, u koju je uvrstio ličnosti različitih političkih orijentacija u pokušaju da prevaziđe društvenu podjelu između ljevice i desnice.

Makron je, poslije izbora konzervativca Eduara Filipa za premijera, odabrao Bruna le Mera za ministra ekonomije. Le Mer je proevropski orijentisani član Republikanske stranke koji govori njemački jezik.

Za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Žerar Kolomb, gradonačelnik Liona i jedan od prvih socijalista koji su podržali Makrona.

Odlazeći ministar odbrane Žan-Iv le Drijan postavljen je za ministra spoljnih poslova i ministra za Evropu. On je poznat kao blizak prijatelj bivšeg predsjednika Fransoa Olanda.

Centrista Silvi Gular, poslanik u Evropskom parlamentu, postavljena je za ministra odbrane.

Lider centrističke partije Modem Fransoa Bajru imenovan je za ministra pravde, a Marijel de Sarne za zamjenika ministra za Evropu.

Makron je obećao da će u Vladu uvrstiti ličnosti iz građanskog društva. U skladu s tim, za ministra za ekologiju postavljen je aktivista za zaštitu okoline Nikola Ulo.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone