Makedonija na korak do nove vlade

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 7:23, 16.05.2017

Politička kriza koja u Makedoniji traje još od decembarskih vanrednih izbora ulazi u završnicu, pošto se očekuje da predsjednik Đorđe Ivanov u narednim danima preda mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.

Zaev je, tokom prijepodneva, Ivanovu dostavio garancije, koje je predsjednik Makedonije tražio kako bi mu predao mandat, a skopski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore i izvore u VMRO-DPMNE, navode da će Ivanov predati mandat u naredna 24 časa.

Ivanov je, do dolaska specijalnog američkog izaslanika Brajana Hojta Jija prije dvije sedmice, odbijao da preda mandat Zaevu, navodeći da je njegova koalicija formirana na osnovu “Tiranske platforme”, kao i da se kosi sa Ustavom Makedonije.

Odmah poslije susreta sa američkim diplomatom, Ivanov je znatno ublažio retoriku, rekavši da postoji prostor za rješavanje krize, ukoliko mu Zaev dostavi garancije da će njegova vlada poštovati Ustav i jedinstvo države.

Pošto je Zaev predao garancije, makedonski mediji tvrde da će nova vlada biti formirana krajem maja ili najkasnije 1. juna.

(RTS)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone