Majke sa bebama pred Narodnom skupštinom

20:11, 12.12.2017.
Thumbnail

S bebama pravac pred Narodnu skupštinu – drugi put u dva dana, porodilje su protestovale u Banjaluci.

Zahtjev je isti – naknadu od 405 maraka treba da primaju sve majke, koje su na dan stupanja zakona bile nezaposlene, i koje imaju djecu staru do godinu dana. Okupile su se na Trgu Krajine i prošetale do narodnih poslanika, koji će raspravljati o Prijedlogu zakona o dječijoj zaštiti. Iz tog dokumenta su, kako kažu, nepravedno izostavljene. Imaju poruku za predsjednicu Vlade Srpske.

"Ovako javno pozivam gospođu majku, Željku Cvijanović, da održimo sastanak, ja i još koja majka  da razgovaramo oči u oči kao majka sa majkom, da joj mi kažemo svoje stavove, da čuje šta mislimo", rekla je Anja Kostić

Među desetinama porodilja koje su prošetale do Skupštine, bila je i Ana Radukić. Uprkos vjetru i nevremenu, povela je i svoju jednomjesečnu bebu. Ogorčena je komentarima nekih roditelja na društvenim mrežema, i poručuje da treba da budu jedinstveni.

"Smatram da jedna bitka nije izgubljen rat, i da treba svaki dan da se borimo. Sve majke da razumiju našu borbu i situaciju u kakvoj se nalazimo. Ako se mi nećemo boriti za svoju djecu, ako ćemo skakati u stomak jedni drugima, zašto bi bilo ko nama bilo šta dao?", rekla je Ana Radukuć.

Nezadovoljne porodilje, koje je ponovo podržao PDP-ov odbornik, Draško Stanivuković će, kažu, pomno pratiti glasanje u Skupštini.

Tamo već imaju podršku jer je PDP pripremio amandman kojim bi one bile obuhvaćene zakonom. Ministar finansija odgovara da je predloženo rješenje odlično i da su porodilje koje su se pobunile zloupotrebljene.

"Sve analize pokazuju da bi oštetili one koje su socijalno najugroženije a došli bi u situaciju da dobiju oni koji nisu to imali po zakonu koji se sada na snazi", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

"Posebno će biti zanimljivo kakav će biti stav Vlade RS u vezi amandmana na Zakon o dječijoj zaštiti, da li će imati snage da prihvate rješenje i da se ispravi nepravda i diskriminacija prema onim majkama koje se rodile djecu i u 2017. godini", kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Prijedlogom zakona predviđeno je da dodatak od 405 maraka primaju nezaposlene majke koje su se porodile od početka ovog mjeseca, do jedne godine starosti djeteta, ili do 18 mjeseci.

Ako zahtjev za proširenje korisnika materinskog dodatka ne bude ispunjen porodilje najavljuju dalju borbu.