Banjalučko studentsko pozorište

"Božanstvena komedija" u Južnoj Koreji

  • 19.06.2018. 07:04

Ekipa Banjalučkog studentskog pozorišta otputovala je u Južnu Koreju, na Internacionalni festival pozorišta u Šunšeonu.

Članovi ansambla Studentskog pozorišta izvešće svojevrsni srpsko-italijanski performans "Božanstvena komedija".

Predstava sa mnogo plesa, scenskih kreativnih ideja interesantna je i po tome što u njoj igraju sve djevojke.

Pokrovitelj učešća Studentskog pozorišta na prestižnom svjetskom festivalu je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Ekipu Studentskog pozorišta s Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu ispratio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

"Pratim rad Banjalučkog studentskog pozorišta. U Predstavništvu Republike Srpske svi smo ponosni na uspjehe koji su osvojili na Festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, kao i na mnogim drugim manifestacijama. Prošle godine su učestvovali na "Danima Srpske" u Srbiji, a saradnju planiramo da nastavimo i ove godine. Došao sam da se vidimo i da poželim našem Studentskom pozorištu srećan put i uspješan nastup u Južnoj Koreji", rekao je Cicović.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Bojana Tomašević istakla je da je učešće na festivalu u Južnoj Koreji veliki iskorak za glumce i cijelu ekipu. Dodala je da vjeruje da će Banjalučko studentsko pozorište dostojno predstavljati grad Banjaluku i Republiku Srpsku na drugom kontinentu.

Gostovanje Studentskog pozorišta u Južnoj Koreji je rezultat saradnje započete na festivalu "Kestenburg" u Banjaluci.

"Odjeci "Kestenburga" se poput koncentričnih krugova šire planetom, od našeg grada Banjaluke, Republike Srpske, do svih kontinenata svijeta. To je dokaz da su naši napori i kreativne ideje dali prave rezultate. Gosti iz Šunšeona su željeli da naš model pozorišnog stvaralaštva vidi i njihova publika. Velika nam je čast što imamo priliku da prezentujemo vrijednosti "Kestenburga" i u Aziji", rekla je urednica festivalskog programa "Kestenburga” Neda Simić-Žerajić.

Predstava "Božanstvena komedija" premijerno je izvedena u decembru 2017. godine u Podrum sceni Studentskog pozorišta u Banjaluci.

O predstavi

Za režiju, koreografiju i izbor muzike zadužena je Bojana Tomašević, dok je uređenje scenskog prostora bilo u rukama Aleksandra Pejakovića.

Bojana Tomašević, uz Miljenu Prošić, Vladanu Savić, Nađu Knežević, Marinu Milošević, Katarinu Arnaut, Virdžiniju Ugrčić i Unu Radulović, čini glumački ansambl za ovaj komad.

"Ne možemo da govorimo o klasičnoj pozorišnoj adaptaciji "Pakla" jer je u pitanju koreodrama, ali zato možemo da kažemo da su libreto sačinili glumci koji učestvuju u predstavi. To su njihove emocije i refleksije o Danteovoj poeziji, koja je preživjela vijekove", rekla je Bojana Tomašević.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок