Ljeto u Trebinju: Svako veče bar jedna kulturna manifestacija

20:30, 08.08.2017.
Thumbnail

Na jugu Srpske se nalazi prava prestonica kulture. Ni jedno veče u Trebinju ne može proći da se ne održi bar jedna kulturna manifestacija. Predstave, izložbe, filmovi, književne večeri samo su dio onoga što kulturno ljeto na Trebišnjici čini bogatijim.

"Trebinje ima svakako stratešku orjentaciju da bude grad kulture i upravo u tom smislu tokom čitave godine ima priličan broj dešavanja ne samo u kvantitativnom smislu nego i u smislu kvaliteta", kaže Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra Trebinje.

Upravo zbog epiteta "grada kulture", Trebinjce više i ne čudi ako na trebinjskoj pijaci sretnu Slobodu Mićalović ili se nađu u društvu s divom srpskog glumišta Ljiljanom Blagojević.

"Ja jako volim da dođem u Trebinje. Trebinje je jedan poseban grad i po svom položaju gdje se nalazi i po svojoj istoriji i po nekoj ljepoti", priča Ljiljana Blagojević, glumica.

Upravo u rukama Ljiljane Blagojević završio je ovogodišnji zlatni platan koji se dodjeljuje na sada već tradicionalnom festivalu mediteranskog i evropskog filma. Ta manifestacija održava se petu godinu za redom.

"Ko jednom dođe u Trebinje vratiće se rado. Druženje sa vinarima, vinari i medari sa filmskim umjetnicima. Grad kao uvijek dobar domaćin, širokih ruku i jedina veza RS i BiH sa mediteranom", rekao je Peđa Milojević, umjetnički direktor Festivala mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2017.

Kulturnim, muzičkim i sportskim manifestacijama još nije kraj. Špic dešavanja je već za desetak dana kada će grad na Trebišnjici proslaviti svoju krsnu slavu. Najavljuju se brojne kulturne manifestacije, sportska takmičenja, ali i koncerti.