Li: Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i vjeruju jedni drugima

12:56, 16.05.2017.
Thumbnail

Kineski premijer Li Kećang izjavio je danas da su Srbija i Kina prijatelji koji se oslanjaju i vjeruju jedni drugima.

Tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pekingu, Li je rekao da Peking cijeni to što Srbija tako ozbiljno posmatra odnos sa Kinom.

"Mnoge druge zemlje primjećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima", rekao je Li.

Kineski premijer je istakao da su Kina i Srbije do sada imale uspjeha u svemu što su zajedno radile, te da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima za brzu prugu od Beograda do Budimpešte.

"Nadam se da će naša saradnja donijeti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje", rekao je Li.

On je istakao da je moguće uspostavljanje direktne avio linije Peking-Beograd, jer je saradnja Srbije i Kine jača, tržišta su razvijenija i razmjena ljudi je veća, saopšteno je iz pres-službe premijera Srbije.

"Taj let bi bio veoma koristan", rekao je Li i dodao da nakon pobjede Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji očekuje još intenzivniju saradnju dvije zemlje.

Vučić je rekao da je inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u savremenom svijetu mjesto za rješavanje odnosa mira i budućnosti.

On je naglasio da ova inicijativa rješava probleme putne, željezničke i aerodromske infrastrukture, ali i da je put gdje različiti narodi i religije mogu da se razumiju i žive zajedno.

"Srbija je sa velikom radošću prihvatila učešće u projektu `Jedan pojas, jedan put`. Mnogo smo uradili i veoma smo vam zahvalni za sve što ste učinili po pitanju Željezare Smederevo", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da su skoro svi projekti koje je Srbija potpisala u proteklih godinu dana potpisani sa kineskim kompanijama.

Premijer Srbije je pozvao kineskog kolegu da u decembru, tokom boravka u Mađarskoj, dođe na granicu sa Srbijom i da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija - pruge Beograd-Budimpešta.

On je naglasio da je Srbija "čelični prijatelj" Kine i zamolio kineskog premijera za pomoć oko uspostavljanja direktne avio-linije iz Pekinga za Beograd i pomoć oko rada i funkcionisanja RTB Bor.

Vučić večeras završava posjetu Kini susretom sa predsjednikom Si Đinpingom.

(Srna)