Kusturica dovodi moderni multipleks sa tri kino sale u Foču

18:03, 17.03.2017.
Thumbnail

Najnovija filmska ostvarenja od ovog ljeta Fočaci bi mogli da gledaju u potpuno novom ugođaju. Preduzeće Emira Kusturice Andrićgrad-Lotika iz Višegrada namjerava da, kako je navelo u ponudi, investira milion i 200 hiljada maraka u opremanje modernog multipleksa sa tri kino sale u zgradi fočanskog Centra za kulturu i informisanje.

Postojeća kino sala biće renovirana, a na spratu objekta uradiće se još dvije manje.

"Foča je grad u kome aktivno žive dva fakulteta i hiljadu i po studenata ima potrebu za tom vrstom kulture. Prvi put imamo priliku da imamo multipleks bioskop koji će u tri dvorane istovremeno imati različite programske sadržaje", izjavio je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Prvi čovjek opštine ističe da mulitpleks treba shvatiti kao poklon Andrićgrada Foči, jer se ulaganje, budući da bioskop nije isplativa djelatnost, ne zasniva na komercijalnoj osnovi, pa je ovaj potez Emira Kusturice, kaže Mašić, primjer društvene odgovornosti. Fočanski parlament odobrio je Centru za kulturu i informisanje sklapanje ugovora sa Kusturicom.

Mada podržavaju modernizaciju bioskopa, opozicionari kažu da nisu mogli glasati za nešto s čim nisu u potpunosti upoznati, jer je, navode, dosta nedoumica oko načina korišćenja bioskopa.

"Razlog za našu uzdržanost je nedostatak nacrta ugovora, gdje bi bili jasni parametri šta su obaveze između partnera. Isto tako, predlagač nam nije dostavio mišljenje javnog pravobranioca. Apsolutno nismo protiv kulturnih sadržaja, pogotovo ovakvih koji dižu prije svega stepen zadovoljstva građana, ali jesmo protiv donošenja ovakvih odluka koje su ad hok i mogu izazvati pravne posljedice", rekao je Nikola Perišić, odbornik SDS-a.

"Primjedbe SDS-a nisam razumio kao odbijanje ovog projekta, nego čisto kao želju da se neke stvari pojasne. Ovdje nemamo nijednu dilemu, jer mi ne prodajemo ovaj prostor o kome govorimo. Dakle, prostor se iznajmljuje na period od deset godina, oni ulažu sredstva i zajednički ga koristimo za potrebe svih naših građana", istakao je Mašić.

Andrićgrad će koristiti bioskop 10 godina uz mogućnost produženja ugovora za dodatnih pet ili deset godina, a Centar za kulturu moći će da koristi kino sale za svoje potrebe. Opština Foča snosiće troškove režije. Građevinski radovi i opremanje sala modernom audio i vizuelnom opremom trebali bi biti završeni za dva do tri mjeseca.