Krišto: Parlamentarna većina odavno ne funkcioniše

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 15:46, 07.03.2018

Parlamentarna većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne funkcioniše već odavno, tako da istupanje Borislava Bojića iz SDS-a i Safera Demirovića iz SDA nije ni na koji način dodatno usložnilo to pitanje, izjavila je predsjedavajuća tog doma Borjana Krišto.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li postoji parlamentarna većina, Krišto je navela da u ovom trenutku nema novog odgovora na to pitanje.

Ona je rekla da se već danas vidi da, pojedini poslanici u toku rasprave iznose jedan stav, a da do glasanja promijene mišljenje.

“HDZ BiH će i dalje insistirati na traženju rješenja koja su BiH neophodna u ovom trenutku, te raditi na dobrobit svih građana i naroda u skladu sa našim programom i programskim ciljevima”, rekla je Krišto.

Govoreći o pitanju izmjene Izbornog zakona, Krišto je navela da u ovom trenutku ne postoji ni minimum konsenzusa, iako je riječ o pitanju koje bi trebalo prioritetno rješavati.

“Moramo uvažiti činjenice Ustavnog suda BiH bez obzira na različite političke stavove. Ukoliko uvažimo te pravne činjenice do rješenja možemo i moramo lako doći”, navela je Krišto.

Ona je upozorila da bez rješenja pitanja izmjene Izbornog zakona dolazi do sve dubljih i složenijih odnosa unutar BiH, koji vode do ustavne krize.

“Ako imate situaciju da izbore možete zakazati i sprovesti, a izborne rezultate ne možete implementirati, šta je to drugo nego ustavna kriza?”, upitala je Krišto.

Ona je istakla da sva pravila koja se odnose na direktan i indirektan, odnosno, posredan način izbora moraju biti jasno usvojena i poznata prije održavanja izbora.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone