Krajišnik: Javni dug RS nije prevelik

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 9:14, 10.08.2017

Prvi zadatak Fiskalnog savjeta Republike Srpske je detaljna analiza javnog duga i budžetskog deficita Srpske, rekao je predsjednik ovog savjeta Milenko Krajišnik.

Krajišnik je naveo da će svi budžetski korisnici, koji imaju neizmirene obaveze, morati da sačine dugoročni plan vraćanja dugova, te da javni dug Srpske, koji je ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, nije prevelik, ali da je za razmatranje pitanje njegove ročnosti i dospjelosti.

“Ovo je godina u kojoj za otplatu dospijeva visok iznos duga što pravi izvjesne teškoće budžetu u pogledu likvidnosti”, rekao je Krajišnik za “Glas Srpske”.

On je naglasio da će prioritet u radu biti sprovođenje efikasne ekonomske politike i povećanje efikasnosti javnog sektora.

“Glavni izazov Republike Srpske jeste povećanje stope ekonomskog rasta koji bi za posljedicu imao povećanje zaposlenosti i rast plata. Važna je i struktura javne potrošnje i namjena upotrebe javnih sredstava”, dodao je Krajišnik.

On je napomenuo da odluka o izboru Fiskalnog savjeta na snagu stupa sutra i da ovaj savjet mora biti nezavisno tijelo, jer je tako propisano zakonom.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone