Do kraja januara kampanja "„Proslavi odgovorno - ako misliš piti, vozač nemoj biti"

17:24, 17.12.2017.
Thumbnail

Kampanja pod nazivom „Proslavi odgovorno - ako misliš piti, vozač nemoj biti", počela je 15. decembra, i trajaće do kraja januara sljedeće godine. Cilj kampanje je da promijeni stavove vozača - da ne učestvuju u saobraćaju ako su pod uticajem akohola.

"Kampanja će biti cprovedena na teritoriji cijele Republike Srpske, a Banja Luka kao najveći grad Republike Srpske, aktivno ce uključila u ovu kampanju i jasno se opredijelila za rješavanje problema bezbjednosti saobraćaja. Ovom kampanjom, kao i svim našim budućim aktivnostima iz oblasti bezbjednosti saoraćaja, nastojaćemo kod naših sugrađana promijeniti ponašanje i navike, a time povećati i nivo bezbjednosti saobraćaja i kvalitet života u našem gradu", kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

KAMPANJA

Inače, vozači pod uiticajem alkohola su, pored vožnje nepropisnom brzinom, najveći uzročnici nastanka saobraćajnih nezgoda sa najtežim i veoma često smrtnim posljedicama. Apelujemo na vozače da ne upravljaju motornim vozilom ukoliko su konzumirali alkohol te da koriste usluge javnog prevoza i taksija, odnosno da se u društvu dogovore ko neće konzumirati alkohola odnosno ko je odgovoran za bezbjedan prevoz domovima.

Stručnjaci kažu da alkohol slabi funkcionisanje čula (vid, sluh), da usporava opažanje pojava bitnih za bezbjedno učešće u saobraćaju i da slabi psihofizičke sposobnosti, da vozači pod uticajem alkohola precjenjuju svoje sposobnosti i potcjenjuju opasnost, voze prebrzo, ne poštuju pravo prvenstva, teže uočavaju smetnje pri vožnji noću i u sumrak, te često, umjesto kočnice pritisnu pedalu gasa i obrnuto.

Takođe, veoma je važno da se ujutro ne sjeda za upravljač automobila ako ste prethodne večeri previše popili. Prosječna razgradnja alkohola u krvi po satu je 0,1 promil. Nakon obilnijeg konzumiranja alkohola trebalo bi da prođe najmanje 24 časa prije nego se najvećim dijelom alkohol izluči iz organizma, a za potpuno triježnjenje su potrebna dva dana.