Konferencija u Trebinju: Evropski ambasadori izostali zbog PIK-a!

19:40, 30.08.2016.
Thumbnail

Sjednica PIK– a im je poremetila planove da na Investicionoj konferenciji u Trebinju okupe evropske ambasadore. Uprkos tome, Mladen Ivanić, Igor Crnadak, Mirko Šarović i domaćin, gradonačelnik Slavko Vučurević poručili su da Trebinje ulazi na mapu globalnih evropskih projekata i da treba razmišljati o velikim strateškim ciljevima.

"Da Jadransko - jonski koridor ide preko Popovog polja i da otvori Hercegovinu. Da šansa da taj budući gasovod iz Azerbejdžana takođe ide kroz Hercegovinu i mislim da i jednu i drugu stvar dosta dobro vodimo uz podršku međunarodnih institucija", rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Novac je danas ponudio ministar spoljne trgovine Mirko Šarović, i to za organizaciju internacionalnog sajma hrane i vina koji bi se održavao u sklopu Investicione konferencije. "Ne trebaju nam više vašari i šatori, svijetu moramo ponuditi klasu – a u Trebinju su za to odlični gastronomski specijaliteti", kaže Šarović.

"Ministarstvo raspolaže na godišnjem nivou sa 750 hiljada maraka podrške sajamskim manifestacijama. Bio bih radostan da u tome učestvujem. Evo dobrovoljno se prijavljujem i to ću gradonačelniku da predložim i da ova manifestacija investicioni forum dobije neki novi sadržaj", naveo je Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Investiciona konferencija u restoranskom ambijentu i bez investitora, ali to nije obeshrabrilo gradonačelnika Vučurevića koji je, kako tvrdi, do sada od Evropljana dobio 10 miliona maraka.
"Ono što nam je nanijela naša Republika Srpska organizovanim kriminalom, dobili smo pet miliona eura donacija od predstavnika ovih ambasada zemalja i organizacija koje su pokrivale predstavnici ambasada koji će biti danas i sutra prisutni sa nama", kaže Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

Obećanje da će biti evropskih para dao je danas i češki ambasador. Vlada ove zemlje odobrila je donaciju za izgradnju putnog pravca i pitke vode za Zubački plato.
"Ono što zasigurno znamo jeste da se radi o minimalno jednom milionu eura, a početak realizacije projekta nadamo se da će biti krajem ove ili početkom sledeće godine", objasnio je Jakub Skalnik, ambasador Češke u BiH.

Političari su dominirali, kao i priče o velikim projektima. Investiciona konferencija u Trebinju je okupila perjanice Saveza za promjene, a ponovo su izostali predstavnici vlasti Republike Srpske.