Komšić najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

19:55, 12.01.2018.
Thumbnail

Još jednom pobjedom na izborima, Željko Komšić bi nanio najteži udarac HDZ-u i njenom lideru. Bio bi to treći put da pobijedi u trci za člana Predsjedništva BiH, gdje ima mjesta za samo jednog Hrvata.

Aktuleni predsjednik DF-a je potvrdio ono o čemu su mnogi spekulisali i objelodanio da će se kandidovati za hrvatskog člana na predstojećim izborima.

"Kako sada stvari stoje, hoću. Osjećam se dobro. Mentalno bolje nego fizički, imam nekih prioblema sa kukom, ali ću sanirati to", izjavio je Željko Komšić,predsjednik DF-a.

Komšić je pobijedio na izborima 2006. i 2010. godine, kada je iza sebe ostavio i lidera HDZ-a Dragana Čovića. Pobijedio je najviše zahvaljujući glasovima Bošnjaka, poručivali su iz HDZ-a. Osporavaju Komšića kao legitimnog predstavnika Hrvata u BiH, ali ne dođe li do promjena Izbornog zakona ponovo bi se mogao desiti isti scenario.

"Bez izmjena Izbornog zakona, i bez dok se ne vidi kako će HDZ reagovati, kako će ostale stranke reagovati, da li će DF i gospodin Komšić zadržati svoje razmišljanje ili će možda promijeniti svoju odluku, apslutno prerano bilo šta govoriti, ovo je samo dio političkih igara", navodi Srećko Latal, analitičar.

Nakon što je Komšić otvorio karte, hrvatski mediji su prepuni naslova da je u stvari najavio novu majorizaciju Hrvata. U Sarajevu kažu da ipak ne treba žuriti sa reakcijama, jer do oktobra se još mnogo toga može promijeniti.

"Da ima odgovornosti i da ima drugačije političke kulture, barem bi se svi trebali kloniti neodmjerenih izjava, bombastičnih najava i dolijevanja ulja na vatru, a što se mene tiče ovo je samo dolijevanje ulja na vatru", rekao je Adis Arapović, politikolog.

Na ruku HDZ-u najviše bi išle izmjene Izbornog zakona, ali su male šanse da se to i desi. Hrvati traže da se Federacija podijeli na nekoliko virtuelnih izbornih područja, za šta u SDA ne žele ni da čuju. Hrvatski član bh. Predsjedništva u tom slučaju bi se birao uglavnom iz područja sa većinskim hrvatskim stanovništvom, što sada nije slučaj. A ukoliko i se kandiduje za člana Predsjedništva, Komšić će imati podršku SDP-a.

"Željko Komšić je potpuno legitiman kandidat, iamće podršku SDP-a ka i svi drugi kandidati građanskog bloka. Čak mislim da je jednim dijelom ova najava kandidature i uslovljenja, radikalnim stavovima iz HDZ-a, koji otprilike nastupa biće onako kako mi kažemo ili neće biti nikako. Mi ne pristajemo na takvu ucjenu", izjavio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Lider HDZ-a BiH ranije je poručio da će ta partija imati odgovor, čak i ako se Hrvatima ponovi slučaj Komšić. Nije precizirao o kakvim planovima je riječ, ali se već pominje mogućnost da HDZ rješavanje svih važnijih pitanja u BiH uslovi izmjenama Izbornog zakona.

U srijedu u BiH dolazi i Kolinda Grabar Kitarović koja je o stanju u BiH ove sedmice razgovarala i sa turskim predsjednikom.