Koji antivirus koristite? Evo šta CIA misli o programima za zaštitu računara

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 12:41, 17.03.2017

Na 8.000 strana navodnih hakerskih podataka CIA-e, koje je objavio Vikiliks, između ostalog se nalaze i ocjene nekih od najpopularnijih anti-virus programa.

Hakeri američke obavještajne agencije su navodno pokušavali da probiju odbrane različitih anti-virusa i na osnovu toga izveli zaključke.

Ipak, podaci koje je obajvio Vikiliks nisu dovoljno sistematski uređeni kako bi na osnovu njih mogli da se izvedu zaključci, već su više ilustrativne prirode.

Tako na primer za popularni program Avira, CIA-in haker kaže da je “tipično lak za izbjegavanje”. Njemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila “malu ranjivost” samo nekoliko sati nakon što je Vikiliks objavio dokumenta.

Kada je u pitanju anti-virus Komodo, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker CIA-e kaže da je Komodo “veliki bol u pozadini. Hvata sve dok mu ne kažeš da prestane”. Ipak, on tvrdi da verzija šest nije toliko efikasna. Predstavnici Komoda su izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kasperski lab je jedan od vodećih proizvoda kada je u pitanju zaštita vašeg kompijutera, ali on vas možda neće zaštiti od CIA-e. Greška u kodu nam omogućava da prevaziđemo zaštitu Kasperskog” pisao je haker. Osnivač Judžin Kasperski je odbacio taj komentar, i izjavio da je greška koju je pronašla CIA popravljena prije nekoliko godina.

CIA je izgleda imala “veoma sladak” trik kojim je porazila i AVG, a holandska kompanija Avast, vlasnik AVG-a, izjavila je da priprema saopštenje.

Možda najlošije komentare dobio je finski F-sekjur, koji je haker opisao kao “proizvod nižeg ranga koji nam pričinjava minimalne probleme”. F-sekjur je u saopštenju istakao da je na drugim mjestima opisivan kao ozbiljna prpreka napadima i postavio pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima CIA-e pričinio je rumunski Bitdefender. “Jao, probali smo i ovo. Bitdefender je još ljut”, pisali su hakeri. Jedini komentar Mariusa Butekija iz Bitdefendera bio je “mi detektujemo CIA-ine alate”.

(Avaz)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone