Ko prijeti da će ubiti Rome iz banjalučkog naselja Veseli brijeg?

22:15, 16.12.2017.
Thumbnail

Naručilac ilegalnog oružja i eksploziva koje je nedavno zapljenila slovenačka policija od Banjalučanina Ibre Mutarovića bio je Ramo M. saznaje “EuroBlic”.

Izvor “EuroBlica” blizak bezbjednosnim agencijama otkriva da je Ramo nakon zapljene pošiljke u Sloveniji, zaprijetio Romima iz banjalučkog naselja Veseli brijeg da će biti ubijeni na najmonstruozniji način ukoliko budu pričali bilo šta policiji.

- Ramo M. je državljanin Švedske, a već duži niz godina bavi se kriminalnim radnjama. Prema poslednjim informacijama živi na relaciji Švedska - Njemačka, a takođe je sve vrijeme držao pod budnim okom autobus u kojem je Banjalučanin ispod sjedišta držao torbu sa oružjem i bombama - naveo je izvor blizak bezbjednosnim agencijama u BiH.

“EuroBlic” saznaje da su u proteklom periodu iz Banjaluke za Švedsku otpremljeni džakovi hrane, a za koje se sumnja da su ustvari bili paravan za transport ilegalnog naoružanja iz BiH u Skandinaviju.

Cijena ilegalnog naoružanja u Švedskoj vrtoglavo raste, pa automatska puška koja se može nabaviti u BiH za 100 do 200 maraka, u Skandinaviji se prodaje za nekoliko hiljada maraka.

- Uvijek se svodi na istu priču. Bogati Romi iz Švedske su tražili od svojih siromašnih sunarodnika iz Banjaluke da im donose torbe sa hranom, ali i vreće sa pasuljem ili slično. Niko nikada nije provjeravao šta je u tim torbama, već bi za 20- tak evra ubacili “robu” u autobus, a poslednja stanica je bila Švedska. Sve je bilo u redu do poslednje isporuke zbog koje je i uhapšen Banjalučanin Ibro Muratović - objasnio je izvor “EuroBlica” iz bezbjednosne agencije.

Jedna od pošiljki “hrane” zaustavljena je nedavno u Sloveniji, a granični policajci ostali su šokirani kada su u torbi ispod sjedišta u autobusu na kojem je sjedio Banjalučanin Ibro Mutarović otkrili arsenal naoružanja, municije i bombi.

Torba je pripadala siromašnom i nepismenom Romu iz banjalučkog naselja Veseli brijeg, a zanimljivo je da su svi oni koji su poznavali Ibru, ostali šokirani zbog informacije da je upravo ovaj mladić uhapšen i etiketiran kao krijumčar naoružanjem.

- Ibro je u Švedsku odlazio od 2010. i nikada nije bilo problema, do ovog poslednjeg odlaska, kada je u torbi koju je pokupio od nekoga pod izgovorom da se radilo o hrani, pronađeno 40 ručnih bombi, nekoliko automatskih pušaka, pištolja i municija- naveo je poznanik Ibre koji je želio ostati anoniman.

Nakon što su slovenački policajci zapljenili naoružanje, pooštrene su kontrole na granici ove zemlje, pa su putnici u autobusima iz BiH podvrgnuti rigoroznim kontrolama.

Podsjetimo, nakon informacije o hapšenju Muratovića, slovenačka policija je odmah obavijestila Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH čiji su inspektori kako je ranije potvrđeno „EuroBlicu“ pretresli porodičnu kuću uhapšenog u banjalučkom naselju Veseli brijeg, ali nisu pronašli bilo šta što bi ovu porodicu povezalo sa ilegalnom trgovinom naoružanja.

U proteklih nekoliko godina BiH i Švedska imale su više zajedničkih akcija u kojima je razbijeno nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile krijumčarenjem oružja.

Romi se ujedinili zbog Ibre

Mesud Mujkić, predsednik Udruženja Roma, izjavio je da je udruženje trenutno u fazi pronalaska advokata koji bi zastupao Ibru Muratovića pred slovenačkim pravosuđem.

- Ovo je strašno što se dogodilo i svi znaju da je neko sve namkestio Ibri. Romi iz Švedske i Italije trenutno skupljaju novac kako bi se platilo advokatu da oslobodi Ibru - objasnio je Mujkić.

(EuroBlic)