Kneževo bruji o nastavniku osumnjičenom za uznemiravanje djevojčica

19:32, 11.08.2017.
Thumbnail

Banjalučka policija dopunila je izvještaj protiv Veselka Krejića, nastavnika srpskog jezika, zbog navodnog napastvovanja učenica u osnovnoj školi u Živinicama kod Kneževa.

Krejić je zbog prijave oca jedne djevojčice uhapšen u martu ove godine – a dopuna izvještaja banjalučkom Okružnom tužilaštvu dostavljena je zbog novih dokaza, anonimnih prijava i izjava svjedoka koji tvrde da nije u pitanju samo jedan slučaj, već, navodno, više njih.

Otac trinaestogodišnje djevojčice za ATV prepričava događaj koji je uplašio mještane.

"Rekla mi je da je nastavnik pokušao poljubiti u biblioteci, da je uhvatio oko struka, privukao sebi. Da joj je pokazivao na laptopu neko pismo ljubavnog sadržaja i čitav dan, da je moja ćerka nije došla na njegov čas, čitav dan je po školi ganjao izvinjavao se “nije tako mislio", ispričao je otac djevojčice.

Rijetki u selu žele pred kameru. Oni sa kojima smo pričali tvrde da se o nastavniku kojeg istražuje policija priča već duže vrijeme. Kažu, prije dvadeset godina u istoj školi je navodno isto uradio drugoj djevojčici, ali nije otvoren krivični postupak, već samo interna istraga u školi. Pošto nije bilo dokaza – vraćen je na posao.

"To nije prvi slučaj ovdje. Od prije 25 ili 30 godina, otkad radi u našem mjestu u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". To nije jedina djevojčica, ni prva ni posljednja. Mnogi roditelji, sve jedan, ne samo ja kao roditelj, svi roditelji ovog mjesta imaju neki strah da li svoju djecu da šalju u školu ovdje ako bi se on vratio na posao", rekla je mještanka sela Živinice kod Kneževa.

Krejić je nakon hapšenja, prvo dobio suspenziju, a zatim i otkaz u školi - zbog čega kaže da će tužiti školu. Za ATV demantuje sve optužbe i tvrdi da mu je uprava škole napakovala cijelu priču. Kratko poručuje: nevin sam a neka policija radi svoj posao. Kaže da je kao nastavnik godinama vozio učenice na takmičenja i nikada se ništa nije desilo.

"Vodio sam pretprošle godine, čini mi se, učenicu u Gradišku. Sami ja i ona čitavi dan u autu, odavde, od ujutru do uveče. U dva, tri kafića smo svratili, popili piće. Ona sok, ja takođe sok, jer vozim. Dovezao sam je kući roditeljima, ništa se nije desilo. Može se provjeriti. Drugu djevojčicu sam četiri godine vozao, jer je svake godine osvajala prvo mjesto", rekao je Veselko Krejić.

U školi su iznenađeni Krejićevim optužbama. Zbog osjetljivosti slučaja direktor ne bi pred kameru, a za nastavnika ima samo riječi hvale. Istraga je pokazala da su se napadi dešavali uglavnom u školskoj biblioteci. Navodno, u pitanju nije klasična obljuba nego poljopci, zagrljaji i slično. Nastavnik je djevojčicama, navodno, slao i SMS poruke. Krejiću je tokom istrage izuzet laptop, a na potezu je Tužilaštvo koje bi trebalo da, nakon opsežne istrage, donese odluku o eventualnom podizanju optužnice.