Kinezi će graditi bolnicu u Doboju

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 20:26, 30.08.2017

Gradiće se na Usori, na površini od 20 000 kvadrata, radovi bi mogli da počnu narednog proljeća, ali o novoj  bolnici u Doboju mnogo više detalja nema ni nakon posjete kineske delegacije.

Tek kada tim kineskih stručnjaka analizira danas viđeno u Doboju znaće koliko dugo bi mogla da se gradi i da košta. Volje da sagrade funkcionalan objekat kažu Kinezi, imaju.

„Ali ono što vam možemo garantovati je da ćemo obezbijediti kvalitetnu bolnicu a kroz opet ekonomski prihvatljivu cijenu. Moj arhitekta i moj tim ćemo zajedno vam obezbijediti dobar koncept bolnice koja će biti korisna za naše građane“, kazao je Peter Huanming, predstavnik kineske kompanije “Sinofarm”.

Obišli su stari objekat, sličan je onim u Kini koj se rekonstruišu, pa potrebu gradnje novog objekta ne spore. Bolnica je ranije izradila idejno rješenje, koje će vjerovatno da pretrpi izmjene. Ipak novi objekat riješiće probleme sa kojim muku kuče više od pola vijeka.

„Neće biti paviljona, biće jedna zgrada i u toj zgradi će biti sve medicinske službe što će sa stanovišta efikasnosti i bržeg rada bolejg, boljih uslova biti više a naravno manje ćemo trošiti novca za zagrijavanje za vodu koji nam svakodnevno prave problem kao i klizište“, rekao je  Milorad Živković, direkotor JU Bolnica Doboj.

Iako se spekuliše da bi prelazak u novi objekat značio manje zaposlenih, brojku niko ne spominje. Ono što je za sada poznato, radnicima je prihvatljivo.

„Zamislite kad treba pacijenta sa hirurgije i grudnog odvesti na rentgen i laboratoriju koliko bi to bilo lakše u svakom slučaju projekat koji podržavamo i nadamo se da će početi na proljeće“, rekao je  Mladen Gostić, predsjednik Sindikata JU Bolnica Doboj.

Ništa protiv nema ni gradska uprava. Spremni su da urade svoj dio posla, a zemljište za gradnju već je u vlasništvu bolnice.

“Ima dovoljno prostora, ono što su tražili i za bolnicu i pomoćne objekte koji bi oni gradili tako da ćemo mi učiniti sve da dobiju dozvole i ono što je naša nadležnost to je uređenje da dovedemo struju, grijanje, vodu i sve ostalo“, rekao je  Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Ranije se spekulisalo da bi radovi mogli da traju oko tri godine i da bi  nova bolnica mogla da košta oko 60  miliona dolara, ali cifre se danas nisu mogle čuti. Samo to da je finansiranje pitanje tendera i pregovora koje vodi resorno ministarstvo. Ne zna se ni hoće li stari objekat u renoviranje ili iznajmljivanje, ali je jasno da nisu riješeni vlasnički odnosu i da će uknjižavanje ići teško.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone