Kanski festival spreman za crveni tepih

14:57, 10.05.2015.
Thumbnail

Najveća svjetska filmska smotra, Kanski festival, biće otvoren po 68. put u sredu, 13. maja, pod predsjedništvom slavnog američkog rediteljskog dua, braće Koen, sa filmovima koji mahom dolaze iz Evrope i međunarodnim zvjezdama, među kojima su Kejt Blanšet, Metju Mekonahi i Vudi Alen.

U trci za glavnu nagradu, "Zlatnu palmu", biće ostvarenja prekaljenih reditelja kao što su Amerikanac Gas Van Sent (More drveća), Francuz Žak Odijar (Dheepan) i Italijan Nani Moreti (Moja majka), ali i nekoliko novopridošlica.

Nakon oružanog napada na satirčni list "Šarli ebdo" i košer supermareta u Parizu, početkom ove godine, u kojima je ubijeno 17 ljudi, bezbjednost festivala biće podignuta na najviši nivo. Predstavnici sedme umjetnosti, među kojima Katrine Denev, Vansen Kasel, Lea Sejdu, Marion Kotijar, Naomi Vots, Benisio del Toro i Natali Portman, prošetaće crvenim tepihom pod budnim okom bezbjednjaka u civilu, čiji se broj drži u tajnosi.

U Kanu se očekuje i dolazak "enfant terrible"-a francuskog filma, Žerara Depadijea, koji je posljednjih godina bio često u žiži pažnje zbog raznih skandala, od izgreda u pijanom stanju do uzimanja ruskog državljanstva kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Za razliku od dosadašnjih izdanja, koja su započinjala u znaku glamura i raskoši, ovogodišnji festival će otvoriti autorski film socijalne tematike, "Glavu gore", Francuskinje Emanuele Berko, predstavnice jedne nove generacije filmskih stvaralaca. To će ujedno biti drugi put u istoriji Kanskog festivala da djelo jedne rediteljke otvori festival, nakon Dijane Kiris 1987.