Kako će se prezivati pinc Hari i Megan Markl nakon vjenčanja

15:51, 06.01.2018.
Thumbnail

Princ Hari i glumica Megan Markl vjerovatno će koristiti samo svoja imena, ali pri upisivanju u knjigu vjenčanih, pretpostavlja se da će koristiti prezime Mauntbaten-Vindsor.

Već se zna da Megan nakon vjenčanja za princa Harija neće postati princeza, već vojvotkinja, ukoliko kraljica Elizabeta II odluči da svom unuku da naziv vojvode od Saseksa.

Ali da li će par imati prezime? Za portal "Town & Country" istoričarka i ekspertkinja za kraljevsku porodicu Karolin Haris objasnila je pravila kojih princ i glumica treba da se pridržavaju.

Iako članovi kraljevske porodice uglavnom ne koriste prezimena, mlađi članovi imaju pravo da odluče da li žele prezime ili ne, rekla je Haris.

Hari i Megan će vjerovatno koristiti samo svoja imena, ali pri upisivanju u knjigu vjenčanih, pretpostavlja se da će koristiti prezime Mauntbaten-Vindsor.

Tim prezimenom služe se nasljednici kraljice Elizabete II, a spoj je njenog prezimena i prezimena njenog supruga, princa Filipa.

Tako će puno ime Megan, ako se s tako dogovori s Harijem, glasiti Megan Mauntbaten-Vindsor.

U knjigu vjenčanih, tim prezimenom su se upisali princeza Ana, grof Edvard i princ Endrju, a princ Čarles nije upisao nikakvo prezime nakon vjenčanja.

Ne zna se je li princ Vilijam odabrao isto prezime, jer je, za razliku od brojnih kraljevskih ličnosti, on tražio da te informacije ne budu dostupne javnosti.

Portal piše i da je pravo ime glumice koja će se udati za princa Harija - Rejčel Megan Markl.

(B92)