"Jurop reid" na Tjentištu: 500 Francuza sa 150 pežo vozila

20:16, 05.08.2017.
Thumbnail

Četvrtu godinu mladi Francuzi obilaze pežoima 205 Evropu, a drugu godinu zaredom su u Foči, ovoga puta u NP Sutjeska.

Sa 150 vozila nacionalne klase, na Tjentište je stiglo 500 Francuza.

"Mnogi u Francuskoj imaju želju da obilaze Novi Zeland i Autraliju, a nisu ni svjesni da se u Evropi u blizini Francuske nalaze ovako nevjerovatno lijepe zemlje. Mislim da ću se vratiti ovdje sa svojom porodicom i prijateljima, jer je BiH jedna od najljepših evropskih zemalja", kaže Žerom iz Pariza.

Pežo 205 je simbol Francuske i mada se ne proizvodi već 20 godina još uvijek je Francuzima omiljeni auto. Izdržljiv i štedljiv pravi je izbor za put dug 10 hiljada kilometara. Za 23 dana obići će 20 zemalja.

Moj auto je star 23 godine. Jedini nedostak je što nema klimu, pa je malo nezgodno po ovoj vrućini, a uzbrdo ga odmaramo svakih petnaestak minuta", priča Arturm iz Normandije.

"Veoma atraktivna avantura, oduvijek sam željela da napravim krug kroz Evropu, odlično je iskustvo. Troje nas je u automobilu i mijenjamo se za volanom", rekla je Noeni iz Bretanje.

Na Tjentištu dobrodošlica- pogača i so, zatim domaći gulaš, pa rok koncert. Francuzima je osnovni cilj da svojim zemljacima približe ljepotu evropskih zemalja, pa će se detaljno upoznati sa ponudom NP Sutjeska.

"Možemo im ponuditi posjetu prašumi Perućica, zatim obilazak naših jezera, izlazak na Maglić. Na ovom malom prostoru tako mnogo prirodnih ljepota samo ima u NP Sutjeska", kaže Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska.

Sa Tjentišta će u zemlju vina i mode stići 500 razglednica uz preporuku da je to pravo mjesto sa aktivan odmor i uživanje u prirodi. Prve godine u avanturi “Jurop reid” učestvovala su samo četiri vozila, a iduće godine Francuzi najavljuju da dolaze sa 300 automobila i 1.000 učesnika