Juriću šest godina zatvora za silovanje Srpkinje

16:31, 01.06.2017.
Thumbnail

Trećestepeno vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Ilija Jurić, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja Srpkinje 1992. godine na području Odžaka.

Trećestepeno vijeće potvrdilo je drugostepenu presudu kojom je Jurić osuđen da je, kao pripadnik HVO-a, zajedno sa drugim osobama, silovao Milicu Đekić.

Istom presudom, on je oslobođen optužbi za fizičko maltretiranje, prenosi Birn.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Jurić je bio oslobođen svih optužbi. Zbog toga što je jedna presuda bila oslobađajuća, a druga osuđujuća, Jurić je mogao uložiti žalbu Trećestepenom vijeću.

Odluka Trećestepenog vijeća je konačna.

Potvrđena presuda Mati Baotiću

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu na 10 godina zatvora Mati Baotiću zbog silovanja Srpkinja i maltretiranja civila na području Orašja 1992. godine i odredilo ponovno suđenje za dijelove optužnice prema kojima je oslobođen.

Baotić je osuđen zbog optužbi da je, kao komandir Drugog odjeljenja Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ silovao Mariju Tunde-Benković, kao i žene-zaštićene svjedoke "S-4" i "S-5", te da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali u opštini Orašje.

On je oslobođen optužbi da je nanosio teški fizički i psihički bol, maltretirao i premlaćivao veći broj civila od maja do avgusta 1992. godine.

Za ovaj dio presude, Apelaciono vijeće prihvatilo je žalbene navode Tužilaštva BiH i Baotiću će biti ponovo suđeno, javila je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Tužilaštvo BiH je u žalbi tražilo da se prvostepena presuda preinači i izrekne duža kazna zatvora.

Odbijeni su zahtjevi Baotićeve odbrane, koja se žalila zbog povrede krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i tražila njegovo oslobađanje i obnavljanje suđenja.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Baotića da je kao komandir Vojne policije HVO-a, a kasnije i kao komandir logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, više puta silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti.