Jedinica za podršku MUP-a u pripravnosti zbog štrajka željezničara!

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:00, 20.03.2017

U blizini banjalučke Željezničke stanice je veći broj pripadnika Jedinice za podršku MUP-a Srpske, prenosi SrpskaCafe.

Policija se nalazi kod Policijske stanice u Lazarevu, a sve povodom toga što oko 200 radnika “Željeznica Srpske” i dalje nastavlja blokadu pruge na ulazu u Željezničku stanicu Banjaluka tražeći isplatu dugovanja i plata i solidarišući se sa 28 kolega koji su u Banjaluci i Doboju stupili u štrajk glađu.

Okupljeni radnici poručuje da neće odblokirati prugu i prekinuti štrajk glađu dok im se ne uplati plata za februar, iako su im danas „legli“ po dva topla obroka i naknade za prevoz.

Oni traže i da dobiju potvrdu da se protiv radnika koji štrajkuju i koji su protestvovali 16. marta u Banjaluci neće pokretati disciplinski postupci.

Radnici i sindikati “Željeznica Republike Srpske” su pomenuti protest organizovali tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda, pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave i generalnog direktora.

Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor ponovio je da je odluka štrajkača glađu da prekinu štrajk čim se uplati zarada za februar.

– Mi smo tu da ih podržimo. Stalno se priča o restrukturisanju Željeznica. Mi smo rekli da ćemo u tome učestvovati ali tekuće obaveze prema radnicima moraju da se ispoštuju – kaže Čamdžić.

On je potvrdio da je danas dato obećanje Uprave ŽRS da neće biti pokretanja disciplinskih postupaka protiv radnika koji štrajkuju.

Štrajkači i dalje nemaju informacije šta su pojedini direktori ŽRS-a razgovarali sa predstavnicima Vlade Srpske.

Čedomir Knežević, koji 10 dana štrajkuje glađu kaže da su sada na potezu Vlada, Uprava ŽRS.

On kaže da mu je danas bilo jako loše zbog čega ga je zbrinula Hitna pomoć.

– Dali su mi ljekove za smirenje, protiv bolova i infuziju. Ja nisam prekinuo štrajk glađu samo sam se povukao sa strane zbog iscrpljenosti. Smršao sam tokom štrajka više od šest kilograma – kaže Knežević, kome nije poznato da je Ministarstvo zdravlja Srpske formiralo komisije za praćenje zadravlja štrajkača.

On je rekao da se neće pomaći sa Željezničke stanice dok radnicima na račune ne legne februarska plata.

(Srpkacafe)

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone