Jadran u plamenu: Vatra zahvatila Ulcinj, požari stigli i do Splita

21:54, 17.07.2017.
Thumbnail

U zaleđu plaže "Kopakabana" u Ulcinju u Crnoj Gori izbio je požar koji još nije stavljen pod kontrolu zbog vjetra.

Požar, koji je buknuo oko 18 časova, zahvatio je šumu i nisko rastinje, a za sada nisu ugroženi okolni objekti, javljaju crnogorski mediji.

Na terenu je 20 vatrogasaca sa pet vozila i dvije privatne cisterne.

Na požarištim na području opštine Tivat i dijelu Luštice, gdje su angažovane snage iz tog grada, večeras će biti raspoređeno oko 180 vatrogasaca, dobrovoljaca i pripadnika Vojske Crne Gore na ukupno šest pozicija.

Na terenu je i dvadesetak protivpožarnih vozila, javili su crnogorski mediji.

Već iscrpljenim kolegama iz Službe zaštite i spašavanja opštine Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića pritekle su u pomoć ekipe vatrogasaca iz Bijelog Polja, Plava, Pljevalja i Rožaja.

Njima je u najvećoj mjeri večeras povjerena odbrana grada Tivta i dežurstvo u samom gradu za slučaj da u urbanoj sredini izbije požar.

Dežurnim vatrogascima na terenu ogromnu pomoć pružaju brojni mještani i privatne firme, kao i opština Tivat, koji ih snabdijevaju hranom i pitkom vodom.

U Hrvatskoj, više od 400 vatrogasaca, kojima pomažu pripadnici vojske, učestvuje u gašenju velikog požara na splitskom području, a vatrena stihija stigla je pred sam grad.

Iz policije navode da je zatvorena brza cesta Solin-Klis i dio Jadranske magistrale, odnosno izlaz iz Splita prema naselju Podstrana.

Osim toga, zatvoren je i splitski Siti centar, te okolne ulice, a vatra je došla na oko 50 metara od benzinske pumpe "Lukoil" kraj Solina, pred ulazom u Split, prenose hrvatski mediji.

Portal "Indeks" javlja da je požar došao do gusto naseljenog splitskog naselja Kamen.

Splitski kvartovi Brda i Ravne Njive ostali su bez struje, kao i Solin, Ninčevići i Rupotina, a građani javljaju da gore dalekovodi i da se mogu vidjeti bljeskovi i čuti eksplozije.

Nebo od splitskog naselja Žrnovnica do Omiša prekriveno je dimom, a po Splitu pada pepeo poput pahuljica.

Kanaderi koji su popodne učestvovali u gašenju požara na splitskom području zbog jakog vjetra uveče su prestali da lete.

Glavni vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina kaže da je na terenu više od 150 vatrogasnih vozila, ali da je to malo za ovakav požar.

"Očekujemo da će se bura tokom drugog dijela noći smiriti. Da nije bilo bure, možda bi požar mogli ugasiti vatrogasci i bez kanadera", rekao je Glavina.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je da je stanje apokaliptično i da se nada da će se tokom noći smiriti.

Članovi Civilne zaštite dobili su naredbu da se okupe u bivšoj kasarni na Dračevcu i rečeno im je da budu spremni na cjelonoćno dežurstvo.

Prema kasnijim informacijama, glavni vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je večeras da je Split siguran i da su svi požari stavljeni pod kontrolu.

"Sada nastojimo da ugasimo male vatre, a trenutno je na terenu više od 300 vatrogasaca. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi", rekao je Glavina.

On kaže da vatrogasci ostaju u pripravnosti da se vatra ne bi rasplamsala, javili su hrvatski mediji.

U kvartovima Splita koji su bili ugroženi vatrom na ulicama su stotine ljudi.

(Srna)