Izložba i monografija posvećena ljekarima

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 18:39, 20.04.2017

U banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor” danas je povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka i 20. aprila – Dana Arhiva Republike Srpske, otvorena izložba “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji”. Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima nakon svečanog otvaranja, da je ovo rijetka izložba vezana za jedno humano zanimanje kao što je ljekarsko.

“Ljekari na prostoru Banjaluke između dva rata, odnosno za vrijeme Kraljevine Jugoslavije zanimljiva je postavka u kojoj su prepoznatljiva mnoga imena iz oblasti zdravstva, ali i iz drugih oblasti života”, naveo je Čubrilović.

On je dodao da je potrebno uzeti u obzir i to da su ti ljudi, iz jedne pretežno poljoprivredne zemlje, izučavali ljekarski poziv na prestižnim fakultetima u Evropi i da su praksu koju su tamo obavili primjenjivali na ovim prostorima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu, koju prati i monografija, rekao je da je izložba govori o jednom periodu života Banjaluke u periodu između dva svjetska rata kroz slike i biografije 110 ljekara.

“Ovo je svjedočanstvo jednog vremena iz malo drugačijeg ugla. Obično se priređuju izložbe o piscima, umjetnicima, dok su rijetke izložbe o ljekarima, iako oni čine važan dio društva”, naveo je Radojičić.

On je naglasio da je većina ljekara, koji su obuhvaćeni izložbom, bili i nosioci brojnih društvenih aktivnosti u Banjaluci, od sportskih, političkih do dobrotvornih, dodajući da je priča o njima ujedno i priča o društvenoj zajednici Banjaluke.

Direktor Arhiva Srpske Bojan Stojnić, koji je zajedno sa Vericom Stošić, jedan od autora izložbe, rekao je da su postavka izložbe i monografija plod višegodišnjeg rada i traganja za dokumetacijom, od Banjaluke, preko prostora bivše Jugoslavije, do inostranstva.

“Izložba i monografija predstavljaju ljude koji su cijeli život posvetili svojoj profesiji, Banjaluci, državi i svom narodu”, naveo je Stojnić.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone