Izetbegović: Vučić mora da zna da je svaki plan s Dodikom negativan

15:19, 13.08.2017.
Thumbnail

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, prokomentarisao je politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te neke ocjene koje se pojavljuju u javnosti, a po kojima Milorad Dodik samo naglas izgovara ono što Vučić misli.

"Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba, popravljaju se. To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dvije države, tako i u odnosima dva naroda", rekao je Izetbegović.

On je istakao da ta neriješena pitanja treba brže rješavati.

"S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj", rekao je Izetbegović.

On ističe da je Bosna i Hercegovina na vrijeme reagovala kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta.

"Predsjedništvo BiH se o tome oglasilo 2007. godine. Dakle, reagovalo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Iz Hrvatske su se, ističe Izetbegović, oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno ustvrditi granicu između dvije države na moru.

"Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru. Potrebno je vratiti se na prvi korak, utvrditi gdje je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopšte bude, tačno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao", smatra Izetbegović.

On je potvrdio da s Hrvatskom ima dosta neriješenih pitanja, ali da BiH Hrvatsku smatra prijateljskom državom.

(Fena)