Izetbegović od OHR-a, PIK-a i Tužilaštva tražio da sankcionišu Milorada Dodika

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 12:44, 17.07.2017

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je od OHR-a, Tužilaštva BiH i Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ zatražio sankcionisanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjave date u Bratuncu 7. jula.

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je uputio pismo OHR-u, Tužilaštvu BiH i članovima Upravnog odbora PIK-a u kojem traži reagovanje na, kako je rekao, najopasniju izjavu predsjednika Republike Srpske od Dejtonskog sporazuma do danas.

“Ovom izjavom se Dodik najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje počinivši krivično djelo opisano u odredbama Krivičnog zakona. S obzirom da nije bilo očekivane reakcije Tužilaštva BiH i OHR-a, obratio sam se tim institucijama, kao i članicama PIK-a u kojem sam zatražio da reaguju i sankcionišu takvo ponašanje predsjednika Republike Srpske”, naveo je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH tvrdi da je u toku i kampanja fabrikovanja tobožnjeg nacionalnog sukoba i nezakonitog rada Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ kako bi se izvršio pritisak s ciljem uplitanja u kadrovsku politiku i rad Agencije.

“Ustavni sud BiH, pravosuđe i OBA očigledno stoje na putu ostvarenja političkih, ali i ličnih kriminalnih ciljeva i poslova visokopozicioniranih političara. Udar na Ustavni sud, nacionalni sastav VSTS-a i OBA dio je istog plana slabljenja BiH kojem ćemo se odlučno suprotstaviti svim demokratskim mehanizmima”, rekao je on.

Izetbegović je najavio da će javno objaviti informacije o procesima kojima se nastoji uticati na kadrovsku politiku u OBA, dodajući da ne vidi ništa sporno u imenovanju Osmana Mehmedagića za direktora obe agencije.

“Svi direktori su postavljeni na taj način, i Sipe i Granične policije. Drugo su direktori i ministri, ali ja govorim o strukturi inspektora”, rekao je Izetbegović, dodajući da će se zalagati za depolitizaciju svih obavještajnih agencija i pravosuđa u BiH.

Na novinarsko pitanje kako, s obzirom na narušene odnose sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ima namjeru da omogući napredak zemlje na evropskom putu, Izetbegović je naveo da će to ići teško, ali da sa svim problemima progresa ima.

On se osvrnuo i na prijetnje smrću koje su pripadnici terorističke organizacije “Islamska država” uputili poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama i imamima koje su uputili “indoktrinisani pripadnici ‘Islamske države’ koji su porijeklom iz BiH”.

“Struktura Islamske zajednice BiH je oduvijek bila brana nasrtajima na islam, njegov opstanak i ispravno tumačenje vjere. Imami su progonjeni i zatvarani u vremenu ateističkog režima”, rekao je Izetbegović.

On smatra da je Islamska zajednica BiH prva na meti ekstremista jer ima kapacitet da se odupre izazovima ekstremizma i pogrešnog tumačenja islama, pozivajući nadležne bezbjednosne institucije da te prijetnje ne potcjenjuju.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone