Izetbegović: Očuvati kakvu-takvu stabilnost u BiH

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 17:53, 13.07.2017

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da na današnjem sastanku sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nije ništa posebno zaključeno, osim da treba da očuvati kakvu-takvu stabilnost u BiH i načiniti iskorake koji su mogući.

Izetbegović je rekao novinarima poslije sastanka da bi Čović trebalo da se okrene onima sa kojima živi, a to su, prema njegovim riječima, SDA i Bošnjaci, ocjenjujući da svaki put kad je ta sprega bila zdrava i funkcionisala BiH išla naprijed.

“Sprega Banjaluke i Mostara, odnosno Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a, ne može dati dobro ni za koga u ovoj zemlji. Dvojica protiv jednog u BiH, ne bih rekao da ičeg dobrog može donijeti, uključujući u to i Hrvate”, istakao je Izetbegović.

Odgovorajući na pitanje o mogućnosti izbacivanja SDA iz vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, Izetbegović je rekao da to nije moguće, ali da postoji mogućnost da se sve pretvori u političku agoniju i nepotrebno politikantstvo.

Upoređujući odnose u BiH i Hrvatskoj, Izetbegović je rekao da su tamo pale već dvije vlade, a da u BiH SDA nastoji da složi “rogove u vreći za sve što je bitno za ovu zemlju”.

“Imali smo situaciju da predstavnici Srba u Savjetu ministara BiH prihvate Transportnu zajednicu i saglase se da je treba potpisati, a izmaknu se hrvatski ministri dok mi činimo koliko možemo”, naveo je Izetbegović i zapitao zašto Hrvati, kao žele da budu nosioci evropskih procesa, miniraju Transportnu zajednicu, čiji dio treba da bude i BiH.

Izetbegović je rekao da stvari zapinju i da postoje krize, te da se BiH kreće sporo, ali sigurno na putu ka EU i aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

On je rekao da je tokom sastanka sa Čovićem u fokusu bila situacija u vezi sa koalicijama koje nemaju u kapacitet.

“Nastojali smo da dođemo do odgovora kako u ovakvoj situaciji ne izgubiti godinu i po do izbora 2018. godine. Ništa posebno nismo zaključili osim da treba da očuvamo kakvu-takvu stabilnost u BiH i načinimo iskorake koji su mogući”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je rekao da od toga vjerovatno nema ništa. Komentarišući Čovićevu izjavu da su stavovi Hrvatskog narodnog sabora o prijedlogu izmjena Izbornog zakona zapravo stavovi SDA, Izetbegović je rekao da je zamolio lidera HDZ-a da takve stvari ne rade kako ne bi dolazili u situaciju da se uzajamno demantuju.

On smatra da se Čović, uprkos upozorenju da to ne radi, ponašao nefer, ističući da će SDA imati svoj prijedlog izbornog zakona kada kroz procedure prođe HDZ-ov prijedlog.

On je istakao da je sva pitanja postavio Čoviću, ali da nije dobio supštinski odgovor.

Kada je riječ o saradnji sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je rekao da je teško imati bilo kakva posla s njim i bilo kakvu relaciju.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone