Ivanić: Vučić dolazi da razgovaramo o granici

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 10:05, 05.09.2017

Glavna tema predstojeće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu 7. i 8. septembra biće pitanje rješavanja graničnog spora između Srbije i Bosne i Hercegovine, potvrdio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je za “Srpski telegraf” naveo da je granica Srbije i BiH katastarski utvrđena i jasno definisana većim dijelom, ali da na četiri tačke još uvijek nije određena na funkcionalan način.

“Sporni su sljedeći sektori granice: kod hikdroelektrana ‘Zvornik’ i ‘Bajina Bašta’ na Drini (ovi objekti pripadaju Republici Srbiji, ali ih presjeca državna granica koja vodi koritom Drine), selo Štrpci u opštini Rudo (željeznička pruga Beograd-Bar na dužini od 12 km prolazi kroz teritoriju BiH) i sela Međurečje i Sastavci, između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH (teritorija površine oko 400 ha koja pripada BiH, ali je sa svih strana okružena teritorijom Srbije)”, rekao je Ivanić. Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže za “Srpski telegraf”da je 97 odsto granice sa BiH riješeno i da je ostalo da se riješi pitanje na četiri sporne tačke. On je podsjetio da postoji mješovita komisija koja je radila na rješavanju tog problema, ali je napomenuo da se ona već duže vrijeme nije sastajala.

“Bilo bi važno da se reaktivira rad te komisije i verujem da će Vučićeva posjeta biti novi podsticaj da se i ovo pitanje konačno riješi”, rekao je Ljajić.

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone