Ivanić: Nezavisnost RAK-a se mora sačuvati

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 13:15, 07.09.2017

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je danas da se mora sačuvati nezavisnost i profesionalnost Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH od političkih uticaja i napada, kako bi nesmetano mogla da obavlja ulogu regulatora i čuvara javnog interesa.

Ivanić i generalni direktor RAK-a Predrag Kovač saglasili su se na današnjem sastanku da je uspješno i nesmetano funkcionisanje Agencije bitno za stvaranje modernog i demokratskog društva na evropskim principima.

Kovač je informisao Ivanića da je RAK izgubio visok stepen finansijske nezavisnosti koju je uživao u prošlosti i naglasio da je finansijska nezavisnost od suštinskog značaja za razvoj tržišta komunikacija, u skladu sa evropskim standardima i regulatornim okvirom EU, zbog čega je neophodno da nezavisna pozicija Agencije ponovo bude zagarantovana.

On je rekao da bi u potpunosti trebalo da bude sprovedena preporuka Evropske komisije koja je navedena kao prioritet iz tačke 67 Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Kovač je informisao Ivanića da je iz tog razloga inicirana izmjena Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, kojim je predloženo uklanjanje Agencije iz kategorije samostalnih upravnih organizacija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone