Italijani najzdraviji na svijetu, BiH na 42. mjestu

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 14:25, 13.08.2017

Italija je rangirana kao zemlja sa najzdravijim stanovništvom na svijetu. Bosna i Hercegovina je prema istom istraživanju svrstana na 42. mjesto, a susjedna Hrvatska na 35. Makedonija je na 44. mjestu.

Bloomberg Global Health Index, koji je rangirao 163 nacije svijeta po zdravlju stanovništva, svrstao je naciju na Apeninskom poluostrvu kao najzdraviju na svijetu, bez obzira na ekonomiju koja prolazi kroz teške izazove.

Iako je Italija jedna od najrazvijenijih zemalja, rast stagnira već decenijama, a 40 odsto mladih je bez posla i susreće se sa najvećim dugom na svijetu u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

bloomberg indeks zdravlja

Ipak, Italijani su u boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani i Britanci, koji imaju viši krvni pritisak i holesterol, a i lošijeg su mentalnog zdravlja.

Italija takođe ima “višak doktora”, rekao je Tom Kenyon, ljekar i izvršni direktor globalne organizacije za pomoć projekta Project Hope. Slučajno, jedna od najgledanijih i dugotrajnih televizijskih emisija u Italiji se zove “Doktor u porodici”.

Italijani takođe uživaju u dobroj ishrani, bogatoj povrćem i maslinovim uljem, piše ugledni Bloomberg.

Svaka zemlja u indeksu je ocijenjena na osnovu varijabli kao što su očekivani životni vijek, uzroci smrti i zdravstveni rizici koji se kreću od visokog krvnog pritiska i korištenja duhana do podhranjenosti i dostupnosti čiste vode.bloomberg indeks zdravlja 1

Island, Švajcarska, Singapur i Australija svrstane su među pet najboljih zemalja u indeksu.

Razvijeni svet nije bez rizika, uglavnom zbog gojaznosti. Sjedinjene Američke Države su na 34. mjestu sa ocjenom zdravlja od 73,05 od 100.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone